Ukrajina a Rusko sa zatiaľ nedohodli na novej cene zemného plynu ani colnej únii

NETKY.SK • 7 December 2013, 12:11 • 2 min
Ukrajina a Rusko sa zatiaľ nedohodli na novej cene zemného plynu ani colnej únii

MOSKVA - Moskva a Kyjev nedosiahli dohody o znížení cien ruského zemného plynu ani o vstupe Ukrajiny do Ruskom vedenej colnej únie. Oznámil to dnes hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

slovakia

left justify in out

Dmitrij Peskov novinárom povedal, že Putin a ukrajinský prezident Viktor Janukovyč sa stretli v piatok v ruskom čiernomorskom letovisku Soči a hovorili spolu o "spolupráci v energetike".

"Žiadna konečná dohoda nebola dosiahnutá," citovala Peskova agentúra Reuters. Kancelária ukrajinského prezidenta predtým uviedla, že Janukovyč sa stretol s Putinom počas návratu domov zo štátnej návštevy Číny, pričom ich rozhovory sa týkali obchodu a hospodárskej spolupráce, ako aj príprav podpísania dohody o partnerstve. Bližšie podrobnosti neposkytla, informovala agentúra AP.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v piatok večer uviedol, že významná ekonomická dohoda s Ruskom je blízko. "Hovoríme o prípravách na veľkú dohodu o strategickom partnerstve s Ruskou federáciou," citovala ho agentúra RIA Novosti. Rusko obvinilo Ukrajinu z toho, že mu dlhuje miliardy dolárov za zemný plyn, pokým Ukrajina zdôrazňuje, že musí za plyn platiť vyššiu cenu než iné európske krajiny.

Na Ukrajine v novembri vypukli demonštrácie po tom, ako vláda zastavila podpísanie asociačnej dohody a obchodnej dohody s Európskou úniou v prospech bližších vzťahov s Ruskom. Kremeľ tlačí na Ukrajinu, aby zanechala európsku integráciu a pridala sa k jeho colnej únii.

Ukrajinskí opoziční lídri varovali, že dohoda s Ruskom by mohla byť podnetom na ďalšie rozsiahle protesty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona