Lavrov obvinil Ukrajinu z rozpútania násilností a z obetí v Donbase

NETKY.SK • 26 Január 2015, 12:20 • 2 min
Lavrov obvinil Ukrajinu z rozpútania násilností a z obetí v Donbase

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil dnes Kyjev z obnovenia bojov na východe Ukrajiny a zo zodpovednosti za obete na životoch z radov civilistov z Donbasu. Lavrov súčasne apeloval na Západ, aby neprejavil Kyjevu podporu v podobe uvalenia nových sankcií na Rusko.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vidíme pokusy zmariť mierový proces a opätovné a opakujúce sa pokusy kyjevského vedenia riešiť problém na juhovýchode silou," vyhlásil Lavrov v Moskve na spoločnej tlačovej konferencii so svojím izraelským rezortným kolegom Avigdorom Liebermanom. 
     

Lavrov upozornil, že "tieto pokusy nemajú nádej na úspech a - čo je najhoršie - vedú k stále ďalším obetiam v radoch civilného obyvateľstva".  
     

Podľa ruského ministra by bolo naivné očakávať, že ukrajinské vedenie začne teraz s mierovou rétorikou. Naivné by však bolo aj očakávať, že povstalci na východe Ukrajiny zostanú nečinní v situácii, keď sa "na príkaz ukrajinské prezidenta Petra Porošenka začalo s ostreľovaním miest, obcí a objektov občianskej vybavenosti." "Očakávať, že sa s tým zmieria, by bolo naivné," upozornil Lavrov.
     

Moskva považuje za nutné obnoviť mierový proces na Ukrajine, preto podporuje schôdzku zástupcov Kyjeva a predstaviteľov ozbrojených zložiek z Donbasu, ktoré by sa malo konať v najbližších dňoch. 
     

"Sme presvedčení, že mierový proces by mal byť oživený," vyhlásil Lavrov. Moskva sa podľa svojich možností snaží prispieť k tomu, aby sa schôdzka uskutočnila, a očakáva, že "naši západní partneri nezostanú stáť bokom". 
     

Lavrov v tejto súvislosti vyjadril nádej, že európske štáty, najmä však Francúzsko a Nemecko, zúčastňujúce sa na rokovaniach v tzv. normandskom formáte, "nepodniknú nič, čo by u kyjevského vedenia vyvolávalo dojem, že kroky, ktoré (Kyjev) podniká, automaticky získavajú podporu na Západe".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies