Ukradnuté korunovačné klenoty sa objavili na čiernom trhu

NETKY.SK • 10 Január 2020, 14:02 • 2 min
Ukradnuté korunovačné klenoty sa objavili na čiernom trhu

Dva klenoty z približne dvadsiatich predmetov, ktoré ukradli lupiči koncom novembra z múzea historických klenotov Grünes Gewölbe v nemeckom meste Drážďany, sa údajne objavili v ponuke na predaj v Izraeli.

slovakia

left justify in out

Za klenoty si vypýtali 9 miliónov eur

Izraelskú bezpečnostnú firma CGI informovala, že ukradnuté klenoty sa údajne objavili na izraelskom čiernom trhu. 

Neznámi jednotlivci ponúkli v sérii e-mailov dva odcudzené klenoty - 49-karátový drážďanský biely diamant a diamantovú náprsnú hviezdu poľského Radu bieleho orla za dovedna deväť miliónov eur, uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti CGI Cvika Nave.

 

img

 

Platbu žiadali v bitcoinoch

Páchatelia podľa CGI žiadali platbu v bitcoinoch. Odosielatelia e-mailov uviedli, že pôvod ich správ nie je možné zistiť, nakoľko použili viaceré kódovacie technikyVšetky informácie boli okamžite postúpené drážďanskej štátnej prokuratúre, dodal Nave.

 

Prísne strážená klenotnica nebola pre lupičov problém

Do prísne stráženej klenotnice Rezidenčného zámku v centre metropoly Saska, v ktorej sa nachádza jedna z najstarších a najlepšie zachovaných zbierok klenotov v Európe, sa vlámala dvojica lupičov 25. novembra cez okno a na rozbitie vitríny, v ktorej sa ukradnuté predmety nachádzali, použili sekeru.

 

img

 

Múzeum je pre verejnosť zatvorené

Podľa policajných údajov dostala špeciálna komisia poverená vyšetrovaním krádeže do štvrtka približne 1200 podnetov z Nemecka, ako aj zo zahraničia. Aktuálne sa preveruje aj viac ako 700 stôp z troch miest činu. Vyšetrovatelia však nemajú nijakú horúcu stopu. Za informácie, ktoré povedú k dolapeniu páchateľov, vypísala nemecká polícia odmenu 500.000 eur. Múzeum historických klenotov zostáva nateraz pre verejnosť aj naďalej uzatvorené.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona