Ukradli 600 počítačov na ťažbu bitcoinov

NETKY.SK • 3 Marec 2018, 12:49 • 2 min
Ukradli 600 počítačov na ťažbu bitcoinov

REYKJAVÍK - Z dátových centier na Islande ukradli 600 počítačov používaných na "ťažbu" kryptomeny bitcoin.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnej polície je to najväčšia séria krádeží v histórii štátu. V rámci vyšetrovania incidentu, ktorý islandské médiá nazvali "Veľkou bitcoinovou lúpežou", zatkli úrady 11 ľudí vrátane jedného príslušníka bezpečnostnej služby. Dvom z nich Okresný súd v Reykjanes nariadil väzbu.

"Toto je obrovská krádež dosiaľ nevidených rozmerov. Všetko poukazuje na to, že to bol vysoko organizovaný zločin," vyjadril sa na margo prípadu policajný komisár Olafur Helgi Kjartansson. Výkonné počítače ukradli ešte v decembri a januári. Úrady však o celkovo štyroch krádežiach nechceli informovať hneď v nádeji, že sa mi podarí vystopovať páchateľov. Zariadenia majú hodnotu takmer dvoch miliónov dolárov (v prepočte 1,6 milióna eur) a ešte stále sa im ich nepodarilo nájsť. Ak by ich páchatelia použili na tvorbu nových bitcoinov, mohli by z nich mať vysoké zisky bez toho, aby počítače predali, píše agentúra AP. V piatok cena jedného bitcoinu dosahovala úroveň tesne pod hranicou 11-tisíc dolárov ( 8 934 eur).

Tvorba nových bitcoinov si vyžaduje veľké množstvo elektrickej energie, čo prilákalo na Island, ktorý ponúka lacnú obnoviteľnú energiu, veľa obchodníkov s touto kryptomenou. Polícia, ktorá pátra po stratených počítačoch, v súčasnosti monitoruje spotrebu elektriny na ostrove. Veľká spotreba elektrickej energie by totiž mohla odhaliť miesto, kde sa nachádza nelegálna "bitcoinová baňa". Úrady preto vyzvali internetových poskytovateľov či elektrikárov, ay nahlásili každú nezvyčajnú požiadavku o elektrinu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies