Ukončili generálnu opravu tretieho bloku v Bohuniciach

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 12:41 • 2 min
Ukončili generálnu opravu tretieho bloku v Bohuniciach

BRATISLAVA - Slovenské elektrárne, a.s. (SE) ukončili generálnu opravu tretieho bloku Atómových elektrární Bohunice V2.

slovakia

left justify in out

"Na treťom bloku šlo o 29. generálnu opravu s čiastočnou výmenou paliva, ktorá zahŕňala štandardné údržbové práce. Všetky činnosti boli vykonané v súlade s najprísnejšími bezpečnostnými opatreniami," informovala hovorkyňa SE Janka Burdová. Ukončená krátkodobá odstávka bola treťou v pláne generálnych opráv slovenských atómových elektrární na tento rok.

Dva jadrové bloky elektrárne V2 boli uvedené do prevádzky v rokoch 1984 a 1985. Majú inštalovaný výkon 1010 megawattov. Reaktorové bloky elektrárne V2 predstavujú v porovnaní s odstavenými blokmi elektrárne V1 novšiu, z hľadiska jadrovej bezpečnosti vylepšenú sériu blokov VVER 440. Jadrová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach sa začala stavať v roku 1976. Generálnym projektantom bol Energoprojekt Praha, generálnym dodávateľom stavebnej časti Hydrostav Bratislava a technologickej časti Škoda Plzeň. Takmer celá technologická časť elektrárne bola dodávkou českých a slovenských podnikov. 

Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Elektrárne prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Slovenské elektrárne sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies