Ukončila vyšetrovanie časti daňových podvodov Mikuláša V.

NETKY.SK • 20 Júl 2012, 06:47 • 2 min
 Ukončila vyšetrovanie časti daňových podvodov Mikuláša V.

Ukončila vyšetrovanie časti daňových podvodov Mikuláša V. Krimi Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii skončil vyšetrovanie v časti daňových podvodov, ktorých sa mal dopustiť podnikateľ Mikuláš V.

slovakia

left justify in out

img

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii skončil vyšetrovanie v časti daňových podvodov, ktorých sa mal dopustiť podnikateľ Mikuláš V. Ten od minulého roku čelí obvineniu zo skrátenia, ale aj neodvedenia dane a poistného. Vyšetrovateľ v týchto dňoch ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky. TASR informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
      Mikuláš V. je obvinený z daňovej trestnej činnosti už od marca minulého roku. Vyšetrovateľ mu obvinenie niekoľkokrát rozšíril aj o ďalšie skutky. "Na základe nepravdivých účtovných a daňových dokladov v daňových priznaniach neoprávnene uplatňoval odpočítanie DPH. Fiktívne doklady mali preukazovať nákup a predaj tovaru, pomocou ktorých sa mal vyhnúť daňovej povinnosti. Na úkor štátneho rozpočtu sa mal obohatiť pomocou vytvorených reťazcov spoločností a fiktívnych obchodov s lykožrútom smrekovým a euroočkami. Vďaka tomu v štátnej pokladnici chýba viac ako 58 miliónov eur," priblížil Slivka.
      Od mája 2009 do januára 2010 Mikuláš V. spolu s Molnárom M. vytvorili obchodný reťazec zo svojich spoločností. Predmetom obchodov malo byť takmer 28 miliónov euroočiek, teda ovocných štepov, ktoré na základe fiktívnych faktúr Mikuláš V. dodával Molnárovi M. "Podľa dokumentácie ich dodanie dokonca potvrdil na dodacích listoch. Ich prepravu mali navyše potvrdzovať aj ďalšie doklady (CMR). Podľa zistení polície k dodaniu tovaru v skutočnosti nikdy nedošlo. Napriek tomu si Mikuláš V. v daňovom priznaní uplatnil nadmerný odpočet DPH," poukázal Slivka.
      Polícia podľa jeho slov vykonala veľké množstvo procesných úkonov, vypočula stovky svedkov a zabezpečila vyjadrenia expertov a odborníkov. Potrebná bola tiež medzinárodná spolupráca. "Polícia však v práci pokračuje ďalej a podozrenia z trestných činov pri ďalších nákupoch a predajoch iných tovarov stále vyšetruje. Nie je preto vylúčené ďalšie obvinenie Mikulášovi V. ale aj iným osobám," avizoval Slivka. Obvinený Mikuláš V. sa naďalej nachádza vo vyšetrovacej väzbe a v prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 16 rokov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona