Ukončí sa po rokoch spor medzi Gréckom a Macedónskom?

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:44 • 2 min
Ukončí sa po rokoch spor medzi Gréckom a Macedónskom?

ATÉNY – Dlhoročný spor medzi Grékmi a juhoslovanskou republikou Macedónsko, by mohol vyriešiť nový názov pre túto krajinu.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom grécke i macedónske médiá po stretnutí predstaviteľov oboch krajín v Bruseli pod patronátom amerického splnomocnenca Matthewa Nimetza. Gréci navrhujú, aby sa v budúcnosti začal používať názov Nové Macedónsko. V prípade, že Macedónci pristúpia na návrh, ukončí sa tak dlhoročný spor medzi týmito dvoma krajinami už začiatkom budúceho roka.

 

Republika Macedónsko je v súčasnosti registrovaná v OSN pod prechodným názvom Fyrom. Hlavným problémom neoficiálneho názvu krajiny je obava Grékov, že si Macedónčania začnú nárokovať určité územie, keďže grécky región je veľmi nerovnomerný. Tento problém medzičasom skomplikoval aj prístupové rokovania EÚ s Macedónskom, ktoré má od roku 2005 štatút kandidátskej krajiny EÚ, a to pre objektívnu hrozbu veta Grécka v súvislosti s nevyriešením predmetného sporu.

 

Spomínaný diplomat Nimetz už viac ako 22-rokov pracuje na vyriešení problematickej otázky. Ním predložené návrhy žiaľ neboli nikdy akceptované oboma stranami. V minulých rokoch došlo dokonca k zmrazeniu bilaterálnych vzťahov a tým aj procesu hľadania riešenia sporu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona