Ukončenie D1 pri Levoči a Martine v tomto roku je ohrozené

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 14:04 • 2 min
Ukončenie D1 pri Levoči a Martine v tomto roku je ohrozené

BRATISLAVA - Odovzdanie prvého úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov, ako aj D1 Dubná Skala - Turany do užívania v zmluvných termínoch v júli, resp. decembri tohto roka je ohrozené.

slovakia

left justify in out

Práce na oboch stavbách podľa Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. (NDS) meškajú oproti harmonogramu, v prvom prípade najmä pre nedostatočné kapacity stavbárov. Plánovaný októbrový termín ukončenia stavby obchvatu Žiaru nad Hronom na rýchlostnej ceste R2 by však mal byť dodržaný.

 

Generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš v piatok na stretnutí s médiami potvrdil, že zhotoviteľ prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov v dĺžke 9 kilometrov (Váhostav - SK, a.s. a Bögl a Krýsl, k.s.) už požiadal o predĺženie lehoty výstavby a žiadosť zatiaľ posudzuje stavebný dozor. O predĺženie výstavby D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,4 km Váhostav, ktorý ju stavia samostatne, zatiaľ nepožiadal, ale práce na nosných objektoch sú v sklze niekoľko mesiacov. Váhostav už skôr priznal problémy s včasným platením svojim dodávateľom za vykonané práce. 

 

"Nateraz máme signalizovanú požiadavku na predĺženie termínu výstavby na prvom úseku Jánovce - Jablonov. Táto požiadavka zhotoviteľa je aktuálne posudzovaná a ak bude stanovisko, následne rozhodneme, či a v akej miere lehota na výstavbu tohto úseku bude posunutá," priblížil Gajdoš. "Žiadosť o posun termínu je aktuálne u externého stavebného dozoru, takže očakávame, že v najbližších týždňoch sa k žiadosti vyjadrí a následne bude známa aj lehota na predĺženie výstavby," dodal. Stavebné firmy žiadajú na dokončenie západného úseku diaľnice pri Levoči podľa dostupných informácií navyše šesť mesiacov, ktoré by mali reálne k dispozícii na práce. Tie pritom v závislosti od počasia nie je možné vykonávať v zimnom období. 

 

Prvý úsek D1 Jánovce - Jablonov mal byť pôvodne hotový koncom minulého roka. Tragická nehoda z novembra 2012, keď pri betonáži rozostavaného diaľničného mosta nevydržala podperná konštrukcia, oddialila lehotu dokončenia stavby o pol roka. 

Zhotoviteľ úseku D1 Dubná Skala - Turany by mohol stavbu odovzdať v požadovanom termíne do konca tohto roka len v prípade veľkého zrýchlenia prác a zapojenia väčších stavebných kapacít. "Ak sa však tak nestane, termín odovzdania tohto úseku v tomto roku bude nereálny," povedal Gajdoš s tým, že plnenie harmonogramu prác zaostáva niekoľko mesiacov. "Termín dokončenia tohto úseku je práve v zime a vo finále vtedy nie je možné vykonávať všetky práce na stavbe. Ak teda bude požiadané o predĺženie lehoty výstavby, bude to ovplyvnené práve tým, že pôvodný termín bol v zime tohto roka," 

 

Výstavba prvého úseku D1 Jánovce - Jablonov sa začala v júni 2011 za zmluvnú cenu 59,94 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Práce na D1 Dubná Skala - Turany sa začali koncom roka 2011 pri zmluvnej cene 137,72 mil. eur. Stavba obchvatu Žiaru nad Hronom v dĺžke 5,8 km, ktorú realizuje firma Strabag s.r.o. v polovičnom profile, trvá od novembra 2012, zmluvná cena predstavuje 26,17 mil. eur bez dane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona