Ujgurského aktivistu uznal súd vinným za separatizmus a dal mu doživotie

NETKY.SK • 23 September 2014, 08:59 • 2 min
Ujgurského aktivistu uznal súd vinným za separatizmus a dal mu doživotie

URUMČI - Súd v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang uznal dnes za vinného zo separatizmu renomovaného ujgurského profesora ekonómie Ilhama Tohtiho a odsúdil ho na doživotie.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP pripomenula, že podnecovanie k separatizmu sa v Číne trestá väzením od desiatich rokov po doživotie, ale vo výnimočných prípadoch aj trestom smrti.
      

Rozsudok nad Tohtim oznámili po dvoch dňoch súdnych pojednávaní, ktoré sa konali minulý týždeň. Súdny proces s Tohtim sa konal za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení v Urumči - hlavnom meste Sin-ťiangu. V okolí súdu polícia rozostavila zátarasy a zahraničným novinárom a diplomatom zabránila vo vstupe. Tohti spochybňoval vládne verzie niekoľkých incidentov, do ktorých boli údajne zapletení Ujguri, vrátane samovražedného atentátu na pekinskom Námestí Nebeského pokoja. Podľa pekinského vedenia tým rozpútaval etnickú nenávisť a vyzýval na zvrhnutie čínskej správy v Sin-ťiangu. 
      

Tohtiho sympatizanti však s oficiálnym tvrdením nesúhlasia, vyhlasujú, že Tohti je umierneným politikom, ktorý sa vždy snaží nájsť strednú cestu, vďaka čomu by sa v regióne znížilo etnické napätie. Pri kritike čínskej vlády podľa nich vždy vychádza z práva. V Sin-ťiangu panuje už dlho napätie medzi miestnymi Ujgurmi a vládnucimi Číňanmi. Ujgurská menšina sa sťažuje na hospodársky, politický a kultúrny útlak, pokým čínska vláda obviňuje ujgurské skupiny zo separatistických snáh a terorizmu.
      

Čínske úrady informovali, že pri viacerých explóziách minulú nedeľu zomreli dvaja ľudia, nespresnili však, kto je za útoky zodpovedný. Posledný veľký útok - so 43 obeťami na životoch - sa v Urumči odohral v máji, keď sa jeho terčom stal rušný miestny trh, na ktorom ujgurskí útočníci na dvoch terénnych vozidlách vošli do davu nakupujúcich a začali z okien vyhadzovať výbušniny. Jedno z áut napokon po čelnej zrážke explodovalo. Jeden z očitých svedkov zaznamenal vyše desať výbuchov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies