Ujguri deportovaní z Thajska sa plánovali pridať k džihádu

NETKY.SK • 12 Júl 2015, 09:54 • 2 min
Ujguri deportovaní z Thajska sa plánovali pridať k džihádu

PEKING - Čína vyhlásila, že skupina 109 etnických Ujgurov, ktorých deportovalo do Číny Thajsko, sa plánovala vydať na cestu do Turecka, Sýrie alebo Iraku, aby sa tam zúčastnila svätej vojny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Vo štvrtok (9. júla) Thajsko deportovalo do Číny Ujgurov, ktorí o sebe svorne tvrdili, že sú Turci. Bangkok tak učinil napriek výzvam medzinárodného spoločenstva, aby ochránil príslušníkov tejto národnostnej a náboženskej menšiny a zabránil ich nútenému návratu do krajiny, kde môžu byť vystavení prenasledovaniu zo strany čínskej vlády.

 

Čínska agentúra Sinchua uviedla s odvolaním sa na čínske Ministerstvo verejnej bezpečnosti, že 109 nelegálnych imigrantov sa plánovalo "pridať k džihádu", pričom 13 z nich utieklo z Číny po tom, čo čelili podozreniu z páchania teroristickej činnosti.

 

Rozhodnutie vrátiť skupinu 109 ujgurských utečencov do Číny vyvolalo nepokoje pred thajským veľvyslanectvom v tureckom Istanbule. Demonštranti kameňmi zaútočili vo štvrtok na budovu diplomatického úradu, porozbíjali okná a vlámali sa do kancelárií. V objekte ničili obrazy na stenách, demolovali nábytok a vyhadzovali dokumenty z okien. Polícia zatkla pri zákroku deväť ľudí.

 

Politika Pekingu voči moslimským Ujgurom, turkotatárskemu obyvateľstvu v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny, strpčuje vzťahy najľudnatejšej krajiny sveta s Tureckom, kde sa mnoho ľudí považuje za nábožensky a kultúrne spätých s Ujgurmi.

 

Ujgurom čínske orgány údajne bránia v praktizovaní ich náboženstva vrátane dodržiavania pôstu počas ramadánu, približuje agentúra AP.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA i ďalšie popredné medzinárodné organizácie na ochranu ľudských práv ako Human Rights Watch vyzvali Thajsko, aby ochraňovalo Ujgurov a nenútilo ich k návratu do Číny.

 

Sin-ťiang bol v uplynulých troch rokov dejiskom početných útokov, pri ktorých zahynulo niekoľko stoviek ľudí. Peking násilie pripisuje militantným islamistom, ktorí sa snažia v tejto oblasti vytvoriť nezávislý štát s označením Východný Turkestan.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies