Užitočné rady pred cestou do Izraela

NETKY.SK • 11 Júl 2011, 11:29 • 2 min
Užitočné rady pred cestou do Izraela

Užitočné rady pred cestou do Izraela

slovakia

left justify in out

img

Izrael ročne navštívi približne 17.000 Slovákov. Svätá zem ich láka svojimi historickými pamiatkami, pútnickými a svätými miestami. Patrí však aj medzi ideálne miesta na letnú dovolenku či individuálne cestovanie. Podľa Zuzany Kizákovej z Izraelského veľvyslanectva v Bratislave slovenskí občania nepotrebujú do Izraela turistické víza. "Na vstup je potrebný cestovný pas platný viac ako šesť mesiacov. Na letisku pri prílete čaká na každého cestujúceho pasová kontrola, ktorá sa pýta na detaily cesty, miesto pobytu, destinácie, účel," vysvetlila.
      Izrael rešpektuje pečiatky všetkých krajín v cestovnom pase. "Ľudia, ktorí majú v pase pečiatky z arabských krajín, však musia kvôli bezpečnostným opatreniam počítať s dôkladnejšími kontrolami na letisku," dodala Kizáková s tým, že návštevník dostane pri prílete do štátu pečiatku do pasu. Po prekročení hraníc môže v krajine pobudnúť najviac tri mesiace.
      Časový posun medzi Slovenskom a Izraelom je o jednu hodinu viac. V krajine je oficiálnou menou šekel, kurz je 4,93 ILS za 1 euro. "Odporúča sa zamieňať peniaze len v bankách a oficiálnych zmenárňach, výhodné je zameniť si peniaze hneď po príchode na Medzinárodnom letisku Ben Guriona v Tel Avive," spresnila pracovníčka veľvyslanectva. Podľa jej informácií zaplatí turista, ktorý sa chce dopraviť z letiska do centra Tel Avivu taxíkom, 150 šekelov, v prepočte asi 30 eur. Menej náročnejší cestovatelia môžu uprednostniť výrazne lacnejšiu dopravu autobusom.
      Do Izraela nie sú nutné žiadne očkovania. Pred cestou je však potrebné vybaviť si kompletné cestovné poistenie vrátane zdravotného. Ak by došlo počas pobytu k problémom, nehode alebo krádeži, k dispozícii sú tiesňové volania: polícia 100, záchranka 101, hasiči 102. V prípade straty dokladov musí slovenský občan nahlásiť stratu na izraelskej policajnej stanici a kontaktovať Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Izraeli. Nie je preto na škodu poznamenať si jeho adresu ešte pred vycestovaním z domova.
      Pri návšteve Izraela netreba zabúdať na fakt, že je to krajina troch najväčších monoteistických náboženstiev, ktorých zvyky a tradície treba na ich svätých miestach rešpektovať. Pri vstupe do náboženských pamiatok ako sú synagógy, kostoly či mešity sa treba vhodne obliecť.
      Ako ďalej uvádzajú odporúčania, ktoré vypracovalo Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva Izraela v Bratislave, víkend v Izraeli sa začína v piatok poobede a končí sa v sobotu večer. Nedeľa je v Izraeli pracovný deň. Verejná doprava počas piatka večera a soboty po celý deň nejazdí kvôli sviatku Šabat.
      Turisti zo Slovenska by mali časovo zvládnuť aj záver pobytu v Svätej zemi. Pred cestou späť domov by mali byť kvôli bezpečnostným kontrolám prítomní na letisku najmenej tri hodiny pred odletom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies