Uhynula najstaršia známa kosatka, dožila sa 105 rokov

NETKY.SK • 3 Január 2017, 14:13 • 2 min
Uhynula najstaršia známa kosatka, dožila sa 105 rokov

WASHINGTON - Najstaršia známa kosatka dravá (Orcinus orca) na svete s najväčšou pravdepodobnosťou uhynula. Informoval o tom Ken Balcomb, riaditeľ organizácie Center for Whale Research, ktorá sídli v americkom štáte Washington.

slovakia

left justify in out

Balcomb naposledy pozoroval samicu s označením J2, prezývanú Granny, 12. októbra minulého roka. Keďže ju odvtedy nikto nevidel, odborníci predpokladajú, že uhynula. Jej vek odhadli na 105 rokov.


Granny patrila k populácii známej ako južná komunita kosatiek, ktorá žije pri pobreží spomínaného amerického štátu Washington a kanadskej provincie Britská Kolumbia. Populácia má momentálne 78 jedincov a skladá sa z troch čried - J, K a L, pričom Granny bola vedúcou členkou čriedy J. V tejto čriede vlani uhynuli až štyri kosatky, pričom ďalšia umrela v čriede L. Odborníci vidia za zmenšovaním populácie najmä úbytok lososov, ktoré predstavujú hlavnú korisť kosatiek.

 

Takto sa Granny hrala vo vode:

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies