Úhyn rýb a znečistenie vody v Bančianskom tajchu preveruje inšpekcia

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 17:51 • 2 min
Úhyn rýb a znečistenie vody v Bančianskom tajchu preveruje inšpekcia

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Na Bančianskom tajchu (okres Banská Štiavnica) bol v uplynulých dňoch spozorovaný hromadný úhyn rýb a rakov a tiež znečistenie tunajšej vody.

slovakia

left justify in out

Situáciu už preveruje Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá z tajchu odobrala vzorky vody aj uhynutých rýb a rakov. Ako uviedla riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa SIŽP Brigita Pokorná, oznámenie o znečistení dostala inšpekcia v pondelok 17. júla, no úhyn bol spozorovaný už deň predtým, v nedeľu (16.7.).

 

Inšpekcia preto ustanovila pracovnú skupinu zloženú zo zástupcov Regionálnej veterinárnej potravinovej správy Žiar nad Hronom, Slovenského vodohospodárskeho podniku, miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu a príslušníkov Policajného zboru.

 

Na mieste inšpekcia zistila úhyn približne desiatich rakov a rýb (kapor, ostriež, belica a pleskáč). Pôvodcu znečistenia a príčinu úhynu sa v pondelok nepodarilo zistiť, preto inšpekcia odobrala vzorky uhynutých rýb aj rakov a tiež vody z Bančianskeho tajchu. Tie budú analyzované v skúšobnom laboratóriu Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Dolnom Kubíne. "Mimoriadne zhoršenie vôd je v štádiu šetrenia," dodala Pokorná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies