Úhrnný zisk doplnkových dôchodkových spoločností vlani medziročne klesol o 62 %

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 16:52 • 2 min
Úhrnný zisk doplnkových dôchodkových spoločností vlani medziročne klesol o 62 %

BRATISLAVA - Štyri doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS) vykázali za minulý rok úhrnný zisk 2,3 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2015 pokles o 62 %. Uvádza sa to v Analýze slovenského finančného sektora za rok 2016, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS). Ziskovosť v sektore sa tak znížila už tretí rok za sebou.

slovakia

left justify in out

„Tento pokles ide v rozhodujúcej miere na úkor prepadu výnosov za zhodnotenie majetku v doplnkovom dôchodkovom fonde,“ uvádza centrálna banka. Mierne kompenzujúcim elementom bolo podľa NBS zníženie prevádzkových nákladov.

Celkové priemerné nominálne zhodnotenie aktív spravovaných DDS za vlaňajšok dosiahlo 2,6 %. Išlo o zhodnotenie, ktoré bolo rovnaké ako výkonnosť vyvážených doplnkových dôchodkových fondov. Najviac, o 4,7 %, si prilepšili účastníci v rastovo zameraných fondoch. Priemerný výnos konzervatívnych príspevkových fondov a výplatných fondov bol na úrovniach 0,8 %, resp. 0,1 %.

Počet účastníkov doplnkového dôchodkového sporenia s tzv. nenulovou zmluvou sa v minulom roku zvýšil o viac ako 24 tisíc. Podľa NBS sa tým potvrdil trend rastúceho záujmu o sporenie na dôchodok prostredníctvom tohto systému, ktorý sa začal odvíjať od konca roka 2013.

 

„Na druhej strane počet poberateľov dávok z výplatných doplnkových dôchodkových fondov mal už tretí rok po sebe zostupnú tendenciu,“ dodala centrálna banka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies