Uhliarik: Rámec poplatkov u lekárov nie je dotiahnutý

NETKY.SK • 8 Jún 2014, 14:55 • 2 min
Uhliarik: Rámec poplatkov u lekárov nie je dotiahnutý

BRATISLAVA - Stanovenie rámca poplatkov u ambulantných lekárov je dobrým krokom, no nie dotiahnutým. Ako dnes povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), musíme si počkať, ako to bude fungovať v praxi.

slovakia

left justify in out

Kreativita niektorých lekárov je podľa jeho slov veľmi vysoká a ministerstvo pôvodne nepredpokladalo, že lekári budú pýtať poplatky za veci, ktoré sú nelogické a spoplatnené vôbec nemajú byť. "Schvaľujem tento krok, no musím povedať, že je nedotiahnutý, pretože sa nestanovila maximálna výška poplatkov," uviedol. Ako dodal, stále budú existovať nejaké výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, tak by mal rezort stanoviť nejaké limity. "Môže sa stať, že v niektorých regiónoch budú poplatky stále vysoké a ľudia si to nebudú môcť dovoliť," poznamenal Uhliarik.

 

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej je návrh absolútne dotiahnutý a nepotrebuje žiadne vylepšenia. Poplatky sú podľa jej slov vážna vec a ľudí trápia. "Nemôžete stanoviť jeden zásadný vrchný poplatok, pretože akonáhle stanovíte niekde strop, je slovenskou tradíciou, že už nič iné menej nestojí a okamžite sa na to všetci napoja," priblížila v relácii V politike. Ako zároveň doplnila, ľudia majú v rámci slobodnej voľby lekára možnosť porovnávať. "Ide o porovnávanie kvality s tým, kto koľko peňazí a za čo vyberá," dodala. Stanovovať strop nie je podľa jej slov v poriadku, mohlo by to priniesť viac negatív ako pozitív. Uhliarik si však myslí, že strop je jednoducho možné stanoviť, pretože dnes nie sú žiadne. "Stretol som sa s poplatkom, keď lekár v máji objednal pacienta na vyšetrenie v októbri a pacient za to musel platiť," povedal. Lekári by sa v prípade limitov mohli pohybovať v rámci nejakého rozmedzia, pripomenul. Viac ako polovica ľudí na Slovensku žije podľa neho v obciach, kde je po jednom lekárovi. "Pacienti - dôchodcovia budú vidieť, že lekár v inej obci má menší poplatok a pôjdu tak niekoľko kilometrov za ním?" opýtal sa. Hlavným problémom je však podľa neho to, že nemáme definované, na čo má pacient nárok, dokedy ho má a koľko zaň má platiť. "Je to dlhodobý problém a verím, že sa to podarí vyriešiť," povedal exminister a súčasný poslanec za KDH.

 

Problém poplatkov je podľa ministerky Zvolenskej oveľa zložitejší, ako sa zdá, boria sa s ním podľa nej od roku 2004. "Nie je možné menovať pozitívny zoznam poplatkov, ktoré môžu lekári vyberať," poznamenala. Všetci lekári sú u nás v podstate súkromní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, preto hľadali právnu cestu, aby nepoškodili ani lekárom, ale aby ochránili pacientov. Problémom bolo podľa jej slov to, za čo mali, či nemali vyberať poplatky. "Išlo o nejednoznačný výklad legislatívy, pretože nebolo jasne stanovené, čo sú náklady navyše a čo môže, alebo nemôže lekár vyberať. Tento pohľad v legislatíve nebol," dodala. Ako na záver povedala, dúfa, že návrh bude mať v poslaneckej snemovni širokú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies