Uhliarik: Peniaze pre zdravotné poisťovne majú ísť lekárom

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 09:20 • 2 min
Uhliarik: Peniaze pre zdravotné poisťovne majú ísť lekárom

BRATISLAVA - Poslanci ukončili druhý rokovací deň 19. schôdze NR SR rozpravou o novele zákona o zdravotnom poistení, ktorá rieši tretiu etapu navyšovania miezd lekárov rozdelenú na roky 2014 až 2015.

slovakia

left justify in out

Vyššie platy pre lekárov si v budúcom roku vyžiadajú 19,3 mil. eur, o rok neskôr to bude viac ako 36,6 mil. eur. Špecializovaní lekári by tak mali v budúcom roku zarobiť 20 261 eur, od roku 2015 by to malo byť už 22 715 tis. eur ročne. Ich kolegovia bez špecializácie by v roku 2014 nemali zarobiť menej než 12 060 eur. Náklady na spomínané zvyšovanie platov by mali znášať zdravotné poisťovne a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. 

Ivan Uhliarik z KDH sa vo svojom vystúpení pýtal, odkiaľ chce ministerstvo zdravotníctva zobrať finančné prostriedky na zvýšenie platov lekárom, keď nemá na oddlženie nemocníc. Zastáva názor, že namiesto vyplatenia akcionárov súkromných zdravotných poisťovní v súvislosti s vytvorením jednej zdravotnej poisťovne by stovky miliónov eur mohli smerovať práve na navýšenie miezd. Ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej odkázal, že má radšej hľadať peniaze na lepšie nemocnice a platy personálu ako pre zdravotné poisťovne. Diskusiou o tomto bode poslanci otvoria vo štvrtok tretí rokovací deň 19. schôdze NR SR. Vo štvrtok čaká zákonodarcov aj Hodina otázok, na ktoré budú odpovedať členovia vládneho kabinetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies