Uhliarik odporúča Zvolenskej namiesto plyšovej ovce kúzelnícku paličku

NETKY.SK • 11 Október 2012, 14:03 • 2 min
Uhliarik odporúča Zvolenskej namiesto plyšovej ovce kúzelnícku paličku

Uhliarik odporúča Zvolenskej namiesto plyšovej ovce kúzelnícku paličku - Politika Návrh rozpočtu potvrdil, že ministerka nemá silné slovo pri vyjednávaní rozpočtu či už vo vláde alebo s rezortom financií, tvrdí exminister. Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo

slovakia

left justify in out

img

Návrh rozpočtu potvrdil, že ministerka nemá silné slovo pri vyjednávaní rozpočtu či už vo vláde alebo s rezortom financií, tvrdí exminister.

Návrh rozpočtu pre zdravotníctvo na budúci rok bývalého šéfa rezortu Ivana Uhliarika (KDH) podľa jeho slov neprekvapil. Myslí si totiž, že je zrejmé, že prioritou ministerstva zdravotníctva a Smeru je vyplatiť akcionárov Penty a druhej súkromnej zdravotnej poisťovne a nie dať peniaze na zdravotníkov, nemocnice a pacientov. Doplnil, že návrh rozpočtu potvrdil, že ministerka nemá silné slovo pri vyjednávaní rozpočtu či už vo vláde alebo s ministerstvom financií.

Svojej nástupníčke preto odporučil, aby si namiesto plyšovej ovce so sebou vzala kúzelnícku paličku a presvedčila ministerstvo financií, že pre takýto rozpočet môže zdravotníctvo skôr či neskôr skolabovať. Exminister Uhliarik poukázal na to, že aj keď sa zvýšila sadzba za poistencov štátu zo 4 na 4,25 percenta, týchto poistencov má byť menej o 200.000 a do zdravotníctva tak pôjde menej, ako v tomto roku.

Podotkol, že keby sa v roku 2011 k odvodom za štátnych poistencov prirátali aj prostriedky na oddlžovanie, sadzba by vyšla na 5,11 percenta. "Ale ja som nezavádzal verejnosť." Štát vtedy za svojich poistencov zaplatil 1,2 miliardy eur. Uhliarik vysvetlil, že tento rok dá štát na verejné zdravotné poistenie napokon 1,35 miliardy eur, odhad počítal s tým, že to bude 1,29 miliardy eur. Na budúci rok to má byť podľa návrhu rozpočtu, ktorý v stredu (10. 10.) schválila vláda, 1,28 miliardy eur.

"Môj predchodca, poslanec Ivan Uhliarik, tieto slová adresoval sám sebe, bol to on, ktorý zobral pacientom istoty. Zobral im sociálnu liekovú politiku, dal im doplatky za lieky aj vo výške viac ako 200 eur. Jeho politikou sa stalo to, že onkologické lieky cez našu krajinu iba prechádzali a vykupovali sa tam, kde to bolo výhodnejšie," reagovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD). Uhliarikovi pripomenula, že počas jeho ministrovania mohol zvýšiť percento za poistencov štátu v čase, keď sa krajina neborila s ekonomickou krízou.

Namiesto toho, podľa jej slov, prijal legislatívu, ktorá položila nemocnice na úplné dno a nasľuboval platy lekárom a sestrám, ale nenechal v kase takmer nič. "Iba mu pripomínam, že v našom rozpočte je o 130 miliónov eur viac. Zároveň na hlavu poistenca ide viac, platba na jedného poistenca na mesiac pre rok 2013 vzrastie o 8,71 percenta oproti schválenému rozpočtu roku 2012, a to na úroveň 33,44 eur, čo je takmer o tri eurá na hlavu viac," zhrnula Zvolenská.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies