Uhliarik chce rovnaké vzdelávanie pre psychológov

NETKY.SK • 25 August 2014, 11:30 • 2 min
Uhliarik chce rovnaké vzdelávanie pre psychológov

BRATISLAVA - Liečebným pedagógom a psychológom, ktorí pracujú v zariadeniach patriacich pod ministerstvo školstva a ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny by malo byť sprístupnené ďalšie vzdelávanie rozvinuté v rezorte zdravotníctva (RZ).

slovakia

left justify in out

Predkladateľ tohto návrhu, poslanec KDH Ivan Uhliarik, poukazuje na to, že na spomínaných dvoch ministerstvách nebolo zatiaľ vytvorené kontinuálne odborné vzdelávanie pre týchto pracovníkov a nie je ani predpoklad, že by sa tak kvalitné ako je v RZ vybudovalo aj niekde inde. Takýto stav je podľa neho na škodu veci. Navrhuje preto, aby im bolo umožnené absolvovať ďalšie vzdelávanie a sústavné vzdelávanie vytvorené pre liečebných pedagógov a psychológov v rezorte zdravotníctva bez toho, aby museli pracovať ako zdravotnícki pracovníci.

 

Uhliarik podotýka, že liečební pedagógovia a psychológovia v školstve i sociálnych zariadeniach odvádzajú kvalitnú prácu a na základe samostatného sebavzdelávania vykonávajú aj špecializované činnosti, ale vzdelávanie aké je rozvinuté v RZ, ktoré pre nich nie je dostupné, im chýba. "Rozdelenie profesijného pôsobenia bariérami rezortizmu škodí samotnému odboru, lebo sa narušuje komunikačný priestor pre tvorbu teórií a výmenu skúseností," konštatuje poslanec KDH v odôvodnení. Liečební pedagógovia pôsobia okrem zdravotníckych zariadení aj v materských a základných školách, rôznych centrách a poradniach, ale aj v domovoch sociálnych služieb či domovoch seniorov. Psychológovia aj v diagnostických ústavoch, detských domovoch na úradoch práce, v centrách pre utečencov či v treťom sektore. 

 

Prijate toho návrhu podľa predkladateľa výrazne podporí rozvíjanie kvalitných služieb a povedie k ozdraveniu, zvýšeniu kvality života a k inklúzii jednotlivcov so zdravotným znevýhodnením. Uhliarik navrhuje zmeny v rámci novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona