Uhliarik: Ak by bolo zdravotníctvo firmou, išla by rovno do konkurzu

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 12:42 • 2 min
Uhliarik: Ak by bolo zdravotníctvo firmou, išla by rovno do konkurzu

BRATILAVA - Slovenské zdravotníctvo je v tak zlom stave, že ak by bolo súkromnou firmou, nepomohla by jej ani reštrukturalizácia, ale išla by rovno do konkurzu. Pred novinármi to dnes vyhlásil poslanec NR SR a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) na margo rozpravy v pléne, ktorá je venovaná návrhu na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

"Status quo, ktoré malo podľa programového vyhlásenia vlády vydržať štyri roky, nefunguje. Nefunguje ani všeliek, ktorým mal byť projekt jednej zdravotnej poisťovne a zdá sa, že aj kauzy, pre ktoré museli odstúpiť viacerí funkcionári, naberajú na intenzite. Minister Čislák, ktorý by to mal riešiť, ich však zametá pod koberec," zdôraznil Uhliarik, podľa ktorého ministrovi chýbajú akékoľvek riešenia napríklad pri zastavení zadlžovania zdravotníctva či nastavenia väčšej transparentnosti.

 

Čislák to však vidí inak. On hovorí o zlepšujúcom sa stave zdravotníctva. Minister tvrdí, že vláda urobila komplex opatrení, ktoré sú prínosom pre pacientov. Poukázal na pokles straty štátnych nemocníc za posledné štyri roky o 81 miliónov eur. "Okrem znižovania strát sa darí aj znižovať tempo zadlžovania nemocníc a v niektorých štátnych nemocniciach aj ich dlh," poznamenal. Zdôraznil, že ministerstvo zdravotníctva už tretí rok po sebe "úspešne znižuje celkové tempo rastu zadlženosti v štátnych nemocniciach".

 

Minister vyzdvihol aj zavedenie parametra chorobnosti do prerozdeľovania mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami či reexport liekov. "Bol pozastavený vývoz takmer 200.000 balení liekov. Zabránili sme, aby tieto lieky zo Slovenska odišli a nechýbali nám tu. Sme inšpiráciou pre mnohé členské krajiny EÚ," vyhlásil Čislák. Exministra Uhliarika sa spýtal, prečo za jeho šéfovania rezortu chýbali pacientom lieky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies