Uherík: Je trestuhodné, že neplatí prijatý zákon o posunkovej reči z roku 1995

NETKY.SK • 16 Január 2017, 11:42 • 2 min
Uherík: Je trestuhodné, že neplatí prijatý zákon o posunkovej reči z roku 1995

BRATISLAVA – Tvorca prijatého zákona č. 149/1995 Z.z. o posunkovej reči Anton Uherík upozorňuje na jeho dlhoročnú nefunkčnosť. Tiež na neefektívne vzdelávanie nepočujúcich deti a zhoršenie ich situácie zrušením špeciálnych škôl. Preto predloženou novelou zákona do Národnej rady SR chce zlepšiť situáciu takto hendikepovaných deti.

slovakia

left justify in out

"Posunková reč musí byť zastúpená pri vzdelávaní nepočujúceho dieťaťa. Preto v roku 1995 keď som videl, aká je katastrofálna situácia, že ten oralizmus (násilné učenie hovoriť, pozn. TASR) nie je cesta ako vzdelávať nepočujúce dieťa, som inicioval zákon o posunkovej reči nepočujúcich. Boli sme tretia krajina na svete s takým prijatým zákonom. No je tragédia a trestuhodné, že dodnes nie sú vykonávacie predpisy ako ho aplikovať," povedal pre TASR Uherík, ktorý sa posunkovej reči venuje polstoročie.

 

Podľa neho sa robili rôzne reformy špeciálneho školstva v rozpore s uvedeným zákonom. Ten nebol zohľadnený ani prijatím tzv. veľkého školského zákona v roku 2008. A navyše špeciálne školy boli zrušené a všetky hendikepované deti integrované do normálnych škôl.

 

"To je katastrofa a nezodpovednosť inštitúcií, ktoré sú zodpovedné za špeciálne školstvo. Preto v súčasnosti v parlamente mám novelu tohto zákona, ktorú by som chcel presadiť. Dúfam, že sa mi to podarí. Verím, že súčasná prebiehajúca rozsiahla reforma školstva vyvolá odbornú diskusiu a nebude naďalej slepá k problému vzdelávania nepočujúcich detí," dodal vedec, ktorý osem rokov bol expertom Svetovej federácie nepočujúcich pre výchovu a vzdelávanie nepočujúcich detí.

 

Anton Uherík ukončil štúdium psychológie a filozofie na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1954). Odvtedy, až do dôchodku, pracoval v Ústave experimentálnej psychológie Slovenskej akadémie vied (SAV). Publikoval 200 štúdií, napísal 12 kníh. Spolupracoval s psychofyziologickými pracoviskami v Paríži, Bonne, Berlíne, Hamburgu, Londýne, Toronte, New Yorku a inde. Získal Medailu SAV za dlhoročnú vedeckú prácu, Plaketu Ľudovíta Štúra za zásluhy v spoločenských vedách a iné ocenenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona