Ugandu trápi najhoršia utečenecká kríza na svete, z Južného Sudánu tam prišlo už milión ľudí

NETKY.SK • 17 August 2017, 14:43 • 2 min
Ugandu trápi najhoršia utečenecká kríza na svete, z Južného Sudánu tam prišlo už milión ľudí

KAMPALA - Počet utečencov z Južného Sudánu nachádzajúcich sa v Ugande dosiahol jeden milión. Informovala o tom Organizácia Spojených národov (OSN), ktorá situáciu označila za najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu na svete.

slovakia

left justify in out

Ugandské úrady sa vyjadrili, že nápor imigrantov z vojnou zmietaného Južného Sudánu je nezvládnuteľný a agentúra OSN pre utečencov vyzýva medzinárodnú komunitu k podporeniu zbierok na humanitárnu pomoc.

Za posledných 12 mesiacov prišlo do Ugandy denne v priemere 1800 utečencov z Južného Sudánu. Ďalších viac ako milión ľudí sa nachádza v Sudáne, Etiópii, Keni, Kongu a Stredoafrickej republike. Ugandské úrady potrebujú na poskytnutie primeranej pomoci utečencom dve miliardy dolárov (1,7 miliardy eur), no doteraz sa im podarilo získať len zlomok tejto sumy.

Počet utečencov sa začal zvyšovať po opätovnom vypuknutí bojov v hlavnom meste Južného Sudánu v júli 2016. Väčšinu z nich tvoria ženy a deti, ktoré utekajú pred násilím a ozbrojencami, ktorí podpaľujú domy civilistom, zabíjajú, znásilňujú a unášajú členov ich rodín. Prílev utečencov spôsobuje, že prostriedky pre nich vyhradené sa rozdeľujú medzi väčšie množstvo ľudí a kvalita starostlivosti klesá. Najväčší utečenecký tábor Bidi Bidi sa rozprestiera na území 230 kilometrov štvorcových.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona