Ugandský prezident podpíše zákon: Homosexualitu bude trestať doživotím!

NETKY.SK • 15 Február 2014, 06:44 • 2 min
Ugandský prezident podpíše zákon: Homosexualitu bude trestať  doživotím!

KAMPALA - Ugandský prezident Yoweri Museveni plánuje podpísať zákon, ktorý umožní trestať "závažné prejavy" sexuálneho správania homosexuálov doživotným väzením.

slovakia

left justify in out

Hovorca ugandskej vlády Ofwono Opondo dnes vo svojom konte na sieti Twitter uviedol, že prezident sa tak rozhodol na základe správy od "lekárskych odborníkov", v ktorej sa konštatuje, že "homosexualita nie je záležitosťou genetiky, ale prejavom sociálneho správania." 

Hovorkyňa vládneho Hnutia národného odporu (MRN) Anite Evelynová uviedla, že "otázka, či sa niekto môže narodiť ako homosexuál alebo nie, (tak) bola definitívne vyriešená".   

Museveniho poradca pre vedu Richard Tushemereirwe vyhlásil, že "homosexualita má vážne dôsledky pre verejné zdravotníctvo a nemôže byť tolerovaná". Ľudskoprávne organizácie označili návrh zákona za drastický. Jeho podporovatelia, vrátane kresťanských duchovných, však tvrdia, že zákon je potrebný "na ochranu ugandských detí pred homosexuálmi zo Západu".

Prvý návrh zákona, ktorý bol parlamentu predložený v roku 2009, predpokladal za homosexuálny pohlavný styk trest smrti. V rámci pozmeňovacích návrhov bol absolútny trest zrušený, ale v prípade "závažných prejavov homosexuality" ich páchateľom podľa zákona, schválené parlamentom vlani v decembri, hrozí doživotie.

Agentúra AP pripomenula, že Museveni bol spočiatku proti zákonu, pretože navrhovaný trest mu pripadal príliš krutý. 

Homosexualita, o ktorej sa Museveni vyjadril, že je "abnormálna", je v Ugande - podobne ako aj v ďalších 37 krajinách Afriky - zločinom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies