Ugandské úrady hlásia milión utečencov z Južného Sudánu

NETKY.SK • 17 August 2017, 12:09 • 2 min
Ugandské úrady hlásia milión utečencov z Južného Sudánu

KAMPALA - Počet utečencov z Južného Sudánu, ktorí hľadajú útočisko v susednej Ugande, už dosiahol jeden milión, čo predstavuje smutný míľnik v situácii opisovanej ako najrýchlejšie rastúca utečenecká kríza na svete.

slovakia

left justify in out

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) to uviedol dnes vo vyhlásení, ktoré priniesla agentúra AP.

Ugandskí predstavitelia vyhlasujú, že nápor ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou v Južnom Sudáne je zdrvujúci, zatiaľ čo UNHCR vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo viac peňazí na humanitárnu pomoc. Podľa údajov tejto agentúry OSN prichádzalo v uplynulých 12 mesiacoch do Ugandy v priemere 1800 juhosudánskych občanov denne.

 

Prinajmenšom ďalší milión Juhosudáncov sa ukrýva v Sudáne, Etiópii, Keni, Konžskej demokratickej republike a Stredoafrickej republike. Väčšinu utečencov tvoria ženy a deti. Počty unikajúcich ľudí vzrástli po tom, ako v juhosudánskom hlavnom meste Džuba vypukli vlani v júli krvavé boje.

 

Tento rok v júni usporiadala Uganda summit s cieľom získať financie na starostlivosť o utečencov, podarilo sa však vyzbierať len zlomok z požadovaných dvoch miliárd dolárov.

 

Juhosudánsky konflikt medzi silami vernými prezidentovi Salvovi Kiirovi a vzbúrencami podporujúcimi bývalého viceprezidenta Rieka Machara si od roku 2013 vyžiadal desaťtisíce mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies