UEFA zvažuje rozšírenie počtu účastníkov európskeho šampionátu

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 15:02 • 2 min
UEFA zvažuje rozšírenie počtu účastníkov európskeho šampionátu

Európska futbalová asociácia UEFA rieši po skončení EURA 2020 nový formát turnaja, ktorý by rozšíril počet účastníkov. Tento krok si okamžite vyslúžil kritiku verejnosti.

slovakia

left justify in out

Fanúšikom sa nepáčil ani súčasný formát s 24 krajinami, po novom by však malo na EURE hrať až 32 tímov. Rozšírenie by sa mohlo týkať už majstrovstiev v roku 2028, pričom usporiadateľský štát sa bude voliť až o dva roky. Do úvahy prichádza Taliansko, ktoré naposledy hostilo vrcholový turnaj v roku 1990, a Turecko, ktoré kvôli pandémii koronavírusu prišlo o dve finále Ligy majstrov v rade. Informovala o tom agentúra AP.

 

 

Súčasný model 24 tímov v šiestich štvorčlenných skupinách, z ktorých postupujú do osemfinále prvé dva celky a štyri najlepšie mužstvá z tretích miest, pritom platí len 5 rokov. Dovtedy fungoval model z roku 1996 so 16 účastníkmi, ktorý bol odborníkmi a fanúšikmi hodnotený najlepšie a z prvých dvoch miest sa postupovalo rovno do štvrťfinále.

 

Ak by sa rozšíril počet účastníkov na 32, zmeniť by sa musel aj model kvalifikácie. Pri súčasnom počte 55 európskych futbalových asociácií by sa ME zúčastnila viac ako polovica štátov, čo je kameňom úrazu, pretože verejnosť tvrdí, že by na turnaji mali hrať len tí najlepší. EURO 2024, ktoré sa uskutoční v Nemecku, by malo ešte mať 24 účastníkov. Nepopulárne zmeny sa nevyhnú ani majstrovstvám sveta. Budúcoročný šampionát v Katare bude hostiť 32 krajín, na MS 2026 v USA, Kanade a Mexiku uvidíme dokonca až 48 reprezentačných výberov, rozdelených do 16 skupín po troch. Prvé dva tímy postúpia do šestnásťfinále, kde bude 32 tímov.

 

 

UEFA by v rámci novej kvalifikácie mohla využiť Ligu národov, ktorá sa zatiaľ veľkému úspechu neteší. Kritici rozširovania počtu účastníkov vyčítali asociácii, že jednotlivé tímy na tretích miestach museli v skupinovej fáze vyčkávať na výsledky súperov a po záverečnom hvizde vo svojich zápasoch ešte nepoznali svoj osud.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies