UEFA zbrojí proti dopingu

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 15:47 • 2 min
UEFA zbrojí proti dopingu

NYON - Európska futbalová únia (UEFA) tento mesiac zaviedla novinky v boji proti dopingu.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie antidopingového výboru prinieslo dlhodobé skladovanie vzoriek zo stretnutí Ligy majstrov, Európskej ligy, majstrovstiev Európy a Európskeho superpohára. Platí to už od tejto sezóny. Umožní to opakované testovanie v budúcnosti. Pokiaľ nová analýza odhalí porušenie pravidiel, prichyteného hráča suspendujú v súlade s Článkom 2(1) antidopingových stanov UEFA platných v čase prehrešku. Navyše, futbalistom hrozí dodatočná sankcia podľa Článku 6 disciplinárneho kódexu kontinentálnej organizácie, napríklad odobratie ocenenia či finančná pokuta.


Tímové tresty sú popísané v Článku 12. Dochádza k nim, ak budú mať minimálne dvaja hráči jedného mužstva pozitívne nálezy. Klubu môžu vziať trofej, cenu, dať peňažnú pokutu či odobrať body v aktuálnej alebo budúcej súťaži, vylúčiť i nepripustiť do súťaže. Opatrenia majú dosah desať rokov.


"UEFA sa zaujíma o potlačenie užívania zakázaných látok vo futbale. Skladovanie aj následné testovanie odstrašia potenciálnych hriešnikov. Po objavení nových metód totiž môžeme opätovne skontrolovať všetky vzorky. Pristúpime k nemu, keď sa objavia čerstvé ilegálne podporné prostriedky," upozornil na webe UEFA šéf antidopingového výboru Mogens Kreutzfeld. Na mítingu jeho kolegov sa zároveň hovorilo o doterajších výsledkoch v ročníku 2015/2016, v ktorom zaviedli biologické pasy (ABP). Na konci sezóny bude 1500 hráčov s pasmi s údajmi o steroidoch. Riadiaci orgán európskeho futbalu už stihol vykonať 1100 súťažných a 400 mimosúťažných kontrol.


UEFA tiež posilnila spoluprácu a výmenu informácií s ďalšími bojovníkmi proti tomuto neduhu. Podpísala dohodu s 21 národnými antidopingovými agentúrami vrátane slovenskej či českej. Do júnového začiatku kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku chce mať zmluvu so všetkými 24 účastníkmi záverečného turnaja, pre ktorý sa pripravuje jedna z najkomplexnejších antidopingových operácií. Mimosúťažné testovanie odštartuje v marci, na každom z 51 zápasov vezmú krv a moč. Na mieste bude 20 kvalifikovaných lekárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies