UEFA prijala koncepciu Ligy národov

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 10:40 • 2 min
UEFA prijala koncepciu Ligy národov

ASTANA - Päťdesiatštyri členských asociácií Európskej futbalovej únie (UEFA) na riadnom 38. kongrese v kazašskej Astane vo štvrtok odhlasovalo vznik Ligy národov.

slovakia

left justify in out

Projekt odštartuje v septembri 2018 po majstrovstvách sveta v Rusku a nahradí súčasný model prípravných stretnutí v asociačných termínoch. Zápasy Ligy národov sa budú hrať v nepárnych rokoch a v termínoch vyhradených pre medzištátne prípravné duely. Súťaž pravdepodobne budú tvoriť štyri divízie podľa rebríčkového postavenia s postupujúcimi a zostupujúcimi mužstvami, napojená bude aj na kvalifikáciu majstrovstiev Európy. V budúcnosti by sa mohla Liga národov naviazať aj na kvalifikáciu majstrovstiev sveta. Prvá fáza by sa mala odohrať od septembra do novembra 2018. 

 

"Ide o veľmi dôležité rozhodnutie pre budúcnosť futbalu na reprezentačnej úrovni," vyhlásil prezident UEFA Michel Platini. O konečnom formáte Ligy národov sa ešte bude diskutovať. Predstava je taká, že cez súťaž sa na záverečný turnaj kontinentálneho šampionátu dostanú štyri reprezentácie. "Prijímame a rešpektujeme, že všetky členské asociácie UEFA súhlasili s vytvorením novej súťaže. Je to veľký krok pre európske reprezentačné tímy a veríme, že aj fanúšikovia nový formát podporia," cituje oficiálna stránka UEFA prezidenta súťažnej komisie organizácie Wolfganga Niersbacha. 

 

V rámci prvej fázy počas jesene 2018 bude každá zo štyroch výkonnostných divízií zahŕňať viacero trojčlenných, resp. štvorčlenných skupín. Reprezentačné tímy odohrajú štyri až šesť zápasov. Dvanásť rebríčkovo najvyššie postavených mužstiev bude účinkovať v štyroch trojčlenných skupinách v A-kategórii. Víťazi týchto skupín si zmerajú sily na turnaji v júni 2019. Všetkých 54 národných tímov bude hrať v skupinách podľa súčasného modelu kvalifikácie európskeho šampionátu od marca do novembra 2019. Súboje play-off o postup na ME 2020 odohrajú v marci 2020. O účastníkoch rozhodnú výsledky tímov v Lige národov, ktoré si nevybojujú postup na základe umiestnenia vo svojej skupine podľa súčasného modelu kvalifikácie. 

 

Záverečný turnaj kontinentálneho šampionátu 2020 sa uskutoční na 13 štadiónoch v 13 rôznych mestách kontinentu. Vyberať ich bude výkonný výbor UEFA. O hostiteľských mestách sa rozhodne v septembri 2014. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies