UEFA potvrdila formát Ligy národov i kvalifikácie ME 2020

NETKY.SK • 5 December 2014, 15:07 • 2 min
UEFA potvrdila formát Ligy národov i kvalifikácie ME 2020

NYON - Európska futbalová únia (UEFA) vo štvrtok potvrdila formát Ligy národov, ktorá od roku 2018 nahradí väčšinou prípravných medzištátnych duelov.

slovakia

left justify in out

Projekt odštartuje v septembri 2018 po majstrovstvách sveta v Rusku a nahradí súčasný model prípravných stretnutí v asociačných termínoch. Súťaž budú tvoriť štyri divízie podľa rebríčkového postavenia s postupujúcimi a zostupujúcimi mužstvami, napojená bude aj na kvalifikáciu majstrovstiev Európy a MS. Prvá fáza by sa mala odohrať od septembra do novembra 2018, na každý tím čaká šesť zápasov. Projekt ešte v marci schválilo 54 členských asociácií UEFA na riadnom 38. kongrese v kazašskej Astane, teraz mu dala zelenú exekutíva. "Ide o veľmi dôležité rozhodnutie pre budúcnosť futbalu na reprezentačnej úrovni," vyhlásil koncom marca prezident UEFA Michel Platini. 

 

V rámci prvej fázy počas jesene 2018 bude každá zo štyroch výkonnostných divízií zahŕňať viacero trojčlenných, resp. štvorčlenných skupín. Reprezentačné tímy odohrajú štyri až šesť zápasov. Dvanásť rebríčkovo najvyššie postavených mužstiev bude účinkovať v štyroch trojčlenných skupinách v A-kategórii. Víťazi týchto skupín si zmerajú sily na turnaji v júni 2019. 

 

Všetkých 54 národných tímov bude hrať v skupinách podľa súčasného modelu kvalifikácie európskeho šampionátu od marca do novembra 2019 o postup na Euro 2020. Z každej z desiatich skupín postúpia priamo na záverečný turnaj prví dvaja. Do play-off na jar 2020 o zvyšné štyri miesta postúpia z každej divízie Ligy národov štyria víťazi skupín, ak už budú mať miestenku istú, právo na účasť dostane nižšie postavený tím. Šestnástka krajín bude hrať v rámci štyroch skupín vyraďovacím spôsobom. Záverečný turnaj kontinentálneho šampionátu 2020 sa uskutoční na 13 štadiónoch v 13 rôznych mestách kontinentu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies