UEFA nemá strach, že sa bude servírovať biscotto

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 14:18 • 2 min
UEFA nemá strach, že sa bude servírovať biscotto

PARÍŽ - Európsky futbalový šampionát vstúpil do fázy, keď sú výsledky a postupové kalkulácie povýšené nad hernú krásu. Prvou lastovičkou bol nedeľňajší zápas posledného kola A-skupiny medzi Francúzskom a Švajčiarskom, v ktorom sa v súlade s matematickým prognózami zrodila bezgólová remíza posúvajúca do vyraďovacej fázy oba tímy.

slovakia

left justify in out

Nový formát s 24 tímami a osemfinálovou fázou výskytu podobných javov nezabránil. Od pondelka navyše vstúpi do hry porovnávanie bilancií tímov na tretích miestach šiestich tabuliek, z ktorých vzídu štyria osemfinalisti.

 

Nehovoriac o tom, že postupným zapĺňaním prázdnych miest v tajničke stúpne riziko, že lepšie postavené družstvá si budú vyberať želaných súperov.
Riaditeľ súťaží Európskej futbalovej únie (UEFA) Giorgio Marchetti tvrdí, na ME 2016 je málo priestoru na manévrovanie tohto druhu. "Myslím si, že sa nemusíme strachovať, pretože veľa tímov potrebuje zvíťaziť. Nemám veľké obavy," povedal Marchetti.


O výsledky vyhovujúce obom súperom nebolo v minulosti na ME núdza. Vo futbalovej terminológii dostali takéto zápasy pomenovanie "biscotto", čo je taliansky výraz pre sušienku. Práve Taliani na takého stretnutie doplatili na ME 2004 v Portugalsku, keď ich z boja o štvrťfinále vyšachovala remíza 2:2 medzi Švédmi a Dánmi. Do vyraďovačky išli vtedy na úkor Talianov severské výbery a oba hneď vypadli.


"O biscotto počúvam odvtedy, ako som sa narodil. Ale nekládol by som to za vinu formátu s 24 účastníkmi," uviedol Talian Marchetti, ktorého doterajší priebeh šampionátu príjemne prekvapil: "Všetky skupiny sú otvorené, niektoré sa môžu skončiť naozaj hocijako. Pre nás je to extrémne pozitívny signál, máme z neho radosť."


Marchetti nevidí nedostatok ani v nižšom počte gólov po prvých 24 zápasoch. V porovnaní s ME 2012 ich padlo o 13 menej (47:60). "Áno, je to významný pokles, ale namiesto gólov sledujeme veľa iných zaujímavých situácií. V siedmich zápasoch sa výsledok zmenil v posledných 10 minútach. Viac gólov by znamenalo, že sa zápasy môžu skončiť aj jednoznačne 4:0 alebo 4:1. Ťažko povedať, čo by sa divákom viac páčilo," podotkol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona