ÚDZS žiada od Beblavého verejné ospravedlnenie za zápis do čiernej listiny

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 17:03 • 2 min
ÚDZS žiada od Beblavého verejné ospravedlnenie za zápis do čiernej listiny

BRATISLAVA - Správna a Dozorná rada Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) žiadajú od poslanca parlamentu Miroslava Beblavého (nezaradený) verejné ospravedlnenie za vyjadrenia z 30. marca tohto roka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z mimoriadneho zasadnutia orgánov ÚDZS, ktoré sa uskutočnilo 7. apríla. Nezaradený poslanec prezentoval čiernu listinu, zoznam 93 osôb, ktoré zlyhali pri spravovaní verejných financií. Opozičný zákonodarca vyzve ministrov v interpeláciách, aby ľudí z čiernej listiny odvolali z verejných funkcií a nevymenovali ich do žiadnej riadiacej funkcie. Najviac zlyhaní pri kauzách eviduje Beblavý v rezorte zdravotníctva, 34 mien v zozname je práve z tohto rezortu.


Do zoznamu opozičný poslanec zaradil aj predstavenstvo a dozornú radu, respektíve správnu radu Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podľa Beblavého poberajú nemalé odmeny za to, že by mali riadiť a kontrolovať činnosť týchto inštitúcií, pri akejkoľvek kauze "sa však nikto z nich nikdy neozval".


Ako sa píše v stanovisku z pondelka, Správna a Dozorná rada ÚDZS zhodnotili svoje doterajšie pôsobenie a konštatujú, že vždy konali nezávisle a nestranne od štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a ďalších právnických a fyzických osôb, výhradne v rámci kompetencií určených zákonnými predpismi a v súlade s etickými pravidlami.

 

Neopodstatnené osočovanie svojich členov považujú za vážny zásah do ich odbornej a občianskej bezúhonnosti. Ako reagoval na svojom profile na sociálnej sieti Beblavý, zvolaním mimoriadneho zasadnutia Správnej a Dozornej rady úrad dokázal, že spomínaná výzva na odvolanie bola na mieste. Zároveň vyčíta ÚDZS, že mimoriadne zasadnutia nezvolal pri kauzách v minulosti. "Byť vysokým štátnym funkcionárom nie je ľudské právo. A obzvlášť nie pre tých, ktorí ho nevyužili na hájenie verejného záujmu," napísal poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies