ÚDZS vykonal do konca novembra cez tisíc dohľadov

NETKY.SK • 29 December 2013, 11:11 • 2 min
ÚDZS vykonal do konca novembra cez tisíc dohľadov

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou udelil poskytovateľom zdravotnej starostlivosti 99 pokút v celkovej sume takmer 165 tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) vykonal do konca novembra tohto roka viac ako tisíc dohľadov nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Za opodstatnené uznal podnety najčastejšie v špecializácii chirurgia, vnútorné lekárstvo, či všeobecné lekárstvo. Tieto odbory viedli aj v rokoch 2012 a 2011. Úrad uložil poskytovateľom zdravotnej starostlivosti celkovo 99 pokút v sume 164,5 tis. eur. Najvyššia udelená sankcia bola vo výške 9 950 eur. Trestné oznámenia ÚDZS v tomto roku nepodal ani v jednom prípade. "Ak úrad uložil pokutu, pri výkone dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti zistil, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne, teda neboli vykonané všetky zdravotné výkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy ," uviedla hovorkyňa ÚDZS Soňa Valášiková.

Úrad si posvietil aj na zdravotné poisťovne. Poisťovne chybili pri vydávaní výkazov nedoplatkov a vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia. V tomto prípade mali len prijať opatrenia na odstránenie týchto nedostatkov. Pokuty sa však poisťovniam nevyhli za neoprávnené prepoisťovanie, dve z nich dostali sankciu po 3 400 eur. ÚDZS zistil pochybenia aj pri vydaní výkazu nedoplatkov na neexistujúcu pohľadávku, za čo jednej zdravotnej poisťovni uložil pokutu 1 800 eur, či pri predkladaní údajov do mesačného prerozdelenia, kedy dvom poisťovniam bola stanovená sankcia po 3 319 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies