ÚDZS riešil aj vlani stovky podnetov na zdravotnú starostlivosť

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 14:49 • 2 min
ÚDZS riešil aj vlani stovky podnetov na zdravotnú starostlivosť

BRATISLAVA - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostal aj vlani stovky podnetov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Celkovo ich riešil 2449, vlani dostal 1749 podaní, zvyšné boli nedoriešené prípady z predchádzajúceho roku.

slovakia

left justify in out

Úrad vlani ukončil 1781 podaní, ako opodstatnené vyhodnotil 175 z nich, 356 prípadov postúpil vecne príslušným orgánom, vyplýva zo správy ÚDZS. Najčastejšie našiel pochybenia v špecializačnom odbore vnútorné lekárstvo (19,55 percenta), chirurgia (9,94 percenta) a všeobecné lekárstvo pre dospelých (8,65 percenta). Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali vlani pre chyby celkovo 120 finančných sankcií vo výške 136.850 eur.

 

Najviac podaní sa týkalo predovšetkým nespokojnosti s postupom pri liečbe (54,62 percenta) a úmrtia v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou (23,89 percenta).

 

Každý pacient, ktorý sa domnieva, že mu nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť, teda ak si myslí, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, pretrvávajú u neho zdravotné ťažkosti a podobne, má právo obrátiť sa na ÚDZS. Ten v rámci svojej kompetencie prešetruje, či bola starostlivosť poskytnutá správne v zmysle zákona.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies