O výške vášho platu nemusí rozhodovať iba kvalita práce, toto šéfovia ocenia viac

NETKY.SK • 25 Október 2017, 14:39 • 2 min
O výške vášho platu nemusí rozhodovať iba kvalita práce, toto šéfovia ocenia viac

BRATISLAVA – Nie za všetkým hľadaj kvalitu vykonanej práce. Prieskum ukázal, že zamestnanci, ktorí udržujú s nadriadenými dobré vzťahy, si prídu na oveľa lepšie peniaze, ako tí, ktorí tento fakt ignorujú.

slovakia

left justify in out

Pravdou je, že väčšina Slovákov vychádza so svojim nadriadeným dobre, čo sa im môže vždy hodiť. Výsledky dokazujú, že ak si zamestnanec vytvorí priateľský vzťah so šéfom, dokáže zarobiť až o 17% viac. Na druhej strane si šéf na tohto zamestnanca vypočuje oveľa viac kritiky ako za bežných okolností.

 

Najčastejšou výčitkou zo strany pracujúcich, tzv. „nekamarátov“, je nedostatok rozhodnosti, kreativity či guráže. Podľa portálu Paylab.sk, ktorý dlhšie obdobie monitoroval situáciu na pracoviskách a do prieskumu zaradil 12 157 respondentov, prišiel na skutočne zaujímavé výsledky.

 

Až 60% opýtaných uviedlo, že majú dobrý a kamarátsky vzťah so svojim šéfom. A prečo to tak je? Pretože sú jednoducho spokojní so svojou výškou platu, zväčša patria k tým, ktorí zarábajú nadpriemerne dobre, a ten zvyšok, ktorí práve naopak tvorí tu menšiu časť, zarába menej ako nadpriemerne zarábajúci zamestnanci.

 

Iba 4 z 10 pracovníkov označilo svoj vzťah so šéfom za neutrálny až negatívny a 36% opýtaných považujú svoj vzťah k nadriadenému za rezervovaný. Iba 3% všetkých zamestnancov deklarovalo, že ich vzťah s nadriadeným je výslovne negatívny.

 

Mladšia generácia v tomto prieskume vyšla jednoznačne lepšie ako „stará škola“. V strednom manažmente platí, že zamestnanci do 35 rokov majú vzťahy s nadriadenými oveľa lepšie ako staršia generácia. Až tretina opýtaných Slovákov svojho zamestnávateľa označila za neúprimnú, neférovú osobu. Za ich najväčší mínus uviedli, že im chýba pokora, odborné skúsenosti a v neposlednom rade ochota.

 

Tí, ktorí sú so šéfom kamaráti, sa najčastejšie sťažujú na nerozhodnosť z ich strany a nedostatok kreativity. "Zamestnanci, ktorí majú rezervovaný až chladný vzťah so šéfom, sa zase častejšie sťažujú na málo úcty a rešpektu zo strany šéfa a na nedôveryhodnosť. Tiež pochybujú o jeho kompetentnosti a označili, že mu chýba odbornosť a skúsenosti,“ uvádza sa v prieskume.

 

Zamestnanci s podpriemernými platmi zas lamentujú nad neférovým jednaním, nedostatkom slušnosti či pokory. S radosťou by privítali väčšiu otvorenosť zo strany nadriadeného.

 

Zamestnanci s nadpriemernými platmi kritizujú svojich šéfov z nedostatku odborných skúseností, charizmy, odvahy a kreativity.

 

img

 

A na záver sa dostávame k pohlaviu. Nedá sa akokoľvek oponovať či dokonca vyvracať, že ženy na vrcholových pozíciách sú vnímané horšie ako muži. „Férovosť, úprimnosť či odvaha chýbajú podľa pracovníkov viacerým ženským šéfkam, viac ako mužským manažérom,“ priblížil prieskum.

 

Prieskum pritom poukázal na to, že až 26 percentám všetkých zamestnaných na Slovensku velí žena. Podobne sú na tom aj v susednej Českej republike, Maďarsku či v Poľsku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies