Udržať blok pohromade musí byť prioritou EÚ pri rokovaní o brexite

NETKY.SK • 11 Január 2017, 17:21 • 2 min
Udržať blok pohromade musí byť prioritou EÚ pri rokovaní o brexite

BERLÍN - Hlavnou prioritou zvyšných 27 štátov Európskej únie (EÚ) pri rokovaní o brexite musí byť udržať blok pohromade. Uviedli to nemeckí sociálni demokrati (SPD), menší koaličný partner kancelárky Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

SPD upozornila, že EÚ nemôže dovoliť, aby bola akýmsi jedálnym lístkom, z ktorého si každý bude vyberať, čo mu vyhovuje. To by totiž viedlo k neodhadnuteľnému domino efektu a ten by ohrozil jednotu únie.

 

V dokumente s názvom Posilnenie súdržnosti Európskej únie - náš kľúčový bod pre rokovania o brexite, SPD píše, že akákoľvek dohoda o zavedení prechodného obdobia pre Britániu, po jej odchode z EÚ, by mala byť len krátkodobá a spojená s prísnymi podmienkami.

 

Britské médiá začiatkom týždňa priniesli informáciu, že pre vládu v Londýne je prioritou obmedzenie migrácie aj za cenu tzv. tvrdého brexitu, teda straty prístupu na európsky trh. Premiérka Theresa Mayová na to reagovala vyhlásením, že neakceptuje výrazy ako mäkký a tvrdý brexit.

 

Napriek jej slovám kurz britskej libry v pondelok (9.1.) prudko klesol. Trhy totiž dospeli k záveru, že Británia smeruje k tvrdému brexitu.

Zdá sa však, že britskí voliči súhlasia s prioritami premiérky. Prieskum spoločnosti ORB ukázal, že 46 % Britov považuje obmedzenie migrácie za oveľa dôležitejšie ako voľný obchod s EÚ. Opačný názor malo 39 % opýtaných.

 

Ani nemecká kancelárka Merkelová nemieni ustúpiť zo svojej pozície a v pondelok znova zopakovala, že Londýn si nemôže vyberať hrozienka z koláča, lebo by to malo fatálne následky pre celú EÚ.

 

Investori v tejto situácii prestávajú hovoriť o tvrdom alebo mäkkom brexite. Namiesto toho začínajú uvažovať o riadenom alebo neriadenom odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

 

Riadený brexit pritom znamená, že EÚ aj Británia nájdu spoločný záujem a dohodnú sa na prechodnom období, počas ktorého bude pokračovať ich vzájomná obchodná výmena bez ciel, kým nedosiahnu finálnu dohodu o obchode.

 

Neriadený brexit zase znamená, že rokovania sa zvrtnú zlým smerom, budú veľmi nepríjemné a Británia niekedy v roku 2019 vystúpi z únie bez dohody. V tom prípade začnú platiť pravidlá Svetovej obchodnej organizácie o clách a banky v Londýne stratia prístup na trh v Európe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies