Udržanie pracovných miest po vypršaní eurofondov bude výzva, myslí si Ravacz

NETKY.SK • 11 Január 2018, 08:13 • 2 min
Udržanie pracovných miest po vypršaní eurofondov bude výzva, myslí si Ravacz

BRATISLAVA – Úspešnú integráciu Rómov si vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz nevie predstaviť bez ľudí, ktorí vykonávajú kontaktnú sociálnu prácu.

slovakia

left justify in out

"V teréne máme už vyše tisíc ľudí," povedal v rozhovore pre agentúru SITA. Ocenil, že v roku 2017 jeho úrad dokázal spustiť viacero národných projektov. Jednou z noviniek je projekt miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS), do ktorého sa zapojilo vyše osemsto ľudí, a to predovšetkým Rómov. Úrad splnomocnenca dlho rokoval s ministerstvom práce o zmene legislatívy, až dosiahol, že od 1. januára môžu prácu terénneho pracovníka vykonávať aj ľudia s maturitou, ak sa do septembra 2019 prihlásia na vysokú školu.

 

Za dôležitejšie však splnomocnenec považuje to, že v spolupráci s ministerstvom vnútra začal pracovať na udržateľnosti týchto pracovných miest. Ravasz pripomenul, že eurofondy sú nastavené spravidla do roku 2020 a v niektorých prípadoch do roku 2022 a po ich vyčerpaní nie je jasné, čo bude nasledovať.

 

„Môžeme sa spoliehať na to, že potom nejaké eurofondy budú, no ako zodpovedný človek vám neviem garantovať, v akom budú rozsahu. Dá sa skôr predpokladať, že toľko peňazí mať nebudeme. Do konca projektového obdobia bude v teréne vyše dvetisíc ľudí platených z eurofondov,“ povedal Ravasz a dodal, že udržanie týchto pracovných miest bude najväčšia výzva. Ako vzorový model sa podľa splnomocnenca môže ukázať rysujúca sa spolupráca s ministerstvom vnútra, ktoré zvažuje, že po vypršaní projektu MOPS zamestná týchto ľudí ako asistentov policajtov.


Ábel Ravasz v rozhovore pre agentúru SITA tiež vysvetlil, že priority do ďalších rokov rámcuje aj existujúca Stratégia na integráciu Rómov do roku 2020, ktorá jednotlivým ministerstvám určuje úlohy. „Rómska integrácia je horizontálna téma, ktorá sa rozprestiera naprieč celou vládou a keď jedno ministerstvo nevie, čo robí druhé tak potom sa veľmi ťažko pracuje. Stratégia je tu na to, aby sa ministerstvá skoordinovali a dajú sa z nej vyčítať naše strategické ciele,“ povedal splnomocnenec a dodal, že jeho úrad zriadil pracovnú jednotku pre monitorovanie a hodnotenie akčných plánov.

„Prvé akčné plány boli skôr deklaratívne – boli tam nejaké ciele a nejaké opatrenia, no chýbali indikátory, na základe ktorých by sme merali ich úspešnosť. Nová generácia akčných plánov, ktoré sme schválili najmä v tomto roku, už tie indikátory má. Nie je tam len opatrenie, ale aj údaj, na základe ktorého vyhodnotíme, či je akčný plán úspešný,“ vysvetlil Ravasz v čom spočívajú výhody súčasných akčných plánov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies