Ľudia v čase krízy potrebujú viac lekárov ako zabávačov

NETKY.SK • 24 Október 2011, 20:46 • 2 min
Ľudia v čase krízy potrebujú viac lekárov ako zabávačov

Ľudia v čase krízy potrebujú viac lekárov ako zabávačov

slovakia

left justify in out

img

Strana SaS sa v politike diskvalifikovala a ľudia v čase krízy potrebujú viac lekárov ako zabávačov. V dnešnej relácii televízie TA3 to uviedol predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH).
"Vy si viete predstaviť, že jedna zo štyroch koaličných strán, ktorá odvolala vlastnú vládu, sa po štyroch mesiacoch, ktoré ostávajú do volieb, zmení? Tým sa stala nedôveryhodným politickým subjektom a Slovensko nepotrebuje prežívať takéto traumy," vyhlásil Hrušovský. Jeho prioritou je, aby po voľbách vznikla vláda proslovenská, proeurópska a stabilná. "To sú pre mňa rozhodujúce požiadavky. KDH odmieta ako ľavicový, tak aj pravicový populizmus. Pre nás sú prirodzenými politickými spojencami SDKÚ a Most-Híd," povedal.
Či sa bude dať zostaviť vláda bez Smeru-SD, to ukážu podľa Hrušovského voľby. "Našou prioritou je vytvorenie stredopravej vlády. Táto vláda bol dobrý projekt, no zlyhal na neskúsenosti ľudí," myslí si šéf parlamentu.
Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Pavol Paška upozornil, že tento kabinet padol preto, lebo ho tvorili zdanlivo kompatibilné subjekty, no v skutočnosti boli programovo, personálne a ideovo absolútne odlišné. "Prioritou bola stabilita a pravica sa po druhý raz presvedčila, že to nejde," pripomenul Paška.
Na margo povolebného usporiadania špekulovať nechcel. "Ja si nepamätám, že by sme pred ktorýmikoľvek voľbami vraveli, s kým nie a s kým áno. Ja môžem ako politológ urobiť len prienik a potenciál programovej zhody," vysvetlil. Paška sa ale domnieva, že iné riešenie ako širšia koalícia neexistuje.
Obaja politici zhodne vyslovili spokojnosť, že sa podarilo na politickej scéne vyriešiť vážnu ústavnú krízu, do ktorej sa Slovensko dostalo po tom, ako parlament nevyslovil dôveru vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). "Ďakujem všetkým stranám, ktoré dokázali nájsť dvakrát zhodu na zmene Ústavy SR. Vzťah medzi prezidentom, vládou a parlamentom bol veľmi krehký a nikto nikomu neveril, preto je dobré, že sa to dotiahlo. Najdôležitejšie je doviesť krajinu k predčasným parlamentným voľbám," povedal Hrušovský.
Paška zdôraznil, že pre Smer-SD bolo vždy aj počas hľadania riešenia tohto problému s eurovalom, ale aj neskôr, najdôležitejšie vniesť do života ľudí aspoň aký-taký pocit stability. "My sme na rozdiel od iných kotrmelce nerobili. Našlo sa podľa mňa veľmi dobré riešenie, asi sme ústavu trošku zdokonalili," podotkol.
Spokojní sú obaja diskutéri aj s výsledkom novelizácie ústavy, ktorá dočasnej vláde právomoci oklieštila. "Dosiahli sme, že vláda, ktorá nemá dôveru, dokončí fungovanie do volieb, ale nebude prijímať zásadné rozhodnutia v ekonomickej, sociálnej či hospodárskej oblasti," povedal Paška. Oklieštený mandát kabinetu sa podľa jeho slov prejaví aj na dnešnom summite v Bruseli, kde išla Radičová len ako "chodiaci diktafón". "Je jej povinnosť prísť na Slovensko a informovať prezidenta a parlament," deklaroval.
Hrušovský však vidí zostatkové kompetencie vlády ako silné. "Bude fungovať v normálnom režime, môže prijímať mnoho vážnych rozhodnutí, môže predkladať návrhy zákonov. Je obmedzená trošku v systémových rozhodovaniach, ktoré presahujú volebné obdobia. Zásadné otázky personálneho, výkonného, ale aj zákonodarného vzťahu jej zostali. Vláda nie je smiešna," uistil.
Kabinet podľa jeho slov bude konať aj pri štátnom rozpočte, ktorý opozícia kritizuje. "Stopercentnú istotu, že prejde, v politike takmer nikdy nemáte. Ja zastávam názor, že radšej horší ako žiadny. Provizórium je najnevýhodnejší scenár, preto verím, že rokovania budú prebiehať permanentne. V koalícii nie je zhoda, to môžem povedať s istotou. Dostali sme sa do situácie, ktorá neveští nič dobrého," dodal Hrušovský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies