Udeľovanie Radio_Head Awards 2015 ovládli Saténové ruky

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 06:37 • 2 min
Udeľovanie Radio_Head Awards 2015 ovládli Saténové ruky

BRATISLAVA - Prešovská skupina Chiki Liki Tu-A si v nedeľu večer (13.3.) v bratislavskej Starej tržnici prevzala ocenenie Radio_Head Awards v kategórii album roka. Dostala ju za najnovšiu platňu Slzy tvý mámy, Šedivý a spol., ktorú vydala v marci minulého roka.

slovakia

left justify in out

V ôsmom ročníku tohto oceňovania, ktoré organizuje Radio_FM, hlasujúci poslucháči rozhodli o tom, že singlom roka je skladba Mladým chýba vojna skupiny Billy Barman. Objavom roka je formácia Bulp, ktorú tvoria súrodenci Samo Štefanec a jeho sestra Janka. Ocenenie debut roka patrí skupine Saténové ruky, získala ho za debutový album Bozkávam.

 

Mimoriadnu cenu Slovenského ochranného zväzu autorského za významný prínos k rozvoju slovenskej hudobnej kultúry získal skladateľ Ladislav Kupkovič. Cenu Nadácie Advance Investments si odniesla skupina Max Bazowski. Ocenenie za prínos k hudbe udelili organizátori in memoriam Jurajovi Kušnierikovi.

 

Žánrové ceny, o ktorých rozhodovala porota zložená z hudobných redaktorov, publicistov a kritikov, si v kategórii album roka odniesla skupina Saténové ruky za album Bozkávam. Ďalšie žánrové ceny získali v kategórii hard & heavy skupina Morna za album Nuisance, Strapo a jeho album Versus získal ocenenie v kategórii hip-hop, rap, R'n'B, formácia Solamente naturali za album Thesaurus of Jewish Music si prevzala ocenenie v žánri world music. V oblasti džezovej hudby získal ocenenie Ľuboš Šrámek & His E.E. Atrsemble ft. Peter Erskine za album White Dream.

 

V kategórii klasická hudba si cenu prevzala Eva Šušková za album Secret Voice, za EP Fake Fantasy bol v oblasti elektronickej hudby ocenený Jimmy Pé, v kategórii experimentálna hudba si ocenenie odnieslo zoskupenie Samčo, brat dážďoviek + Robo Rybolov + Omražťok za nahrávku Áttörő erő.

 

Album Slzy tvý mámy, Šedivý a spol. vydala skupina Chiki Liki Tu-A po skoro desiatich rokoch; predchádzajúci Dvojkilometrový jeleň vyšiel v roku 2005. "Už som to hovoril veľakrát, ale nenašli sme si dva týždne v kuse, kedy by sme to vedeli nahrať a vydať to. Bol to jediný náš problém, toľko bolo hrania a času málo medzi koncertmi. Trvalo to dlhšie, ale asi sa oplatilo, aj podľa toho, čo sme tu dnes videli," povedal pre TASR gitarista Ľuboslav Petruška.

 

Členovia kapely patria ešte stále do mladšej kategórie, pritom na scéne sú už dvadsiaty prvý rok. Aká to bola dráha? "Z toho, čo si pamätám, sú to len biela a čierna, čiže aj veľa smutných situácií, keď sme už nemali finančné zdroje ako to dotovať, potom veľa výborných, kde sa nám veľmi darilo. Tým, že je to slobodné povolanie, to prináša so sebou aj slobodu pohybu hore a dole. To, čo je medzi tým, v tom sme sa nikdy neviezli," doplnil spevák a basový gitarista Martin Višňovský.

 

Radio_Head Awards sú hudobné ceny, ktoré vznikli ako prirodzené opozitum k oceneniam Slávik a Aurel. Vysielací tím Rádia_FM dal už v roku 2008 súťažný priestor inej hudbe, než aká je známa z komerčných rádií. Vznikli "rádio_hlavy", ktoré poslucháči poznajú už ôsmy rok. Ceny sú výzvou pre hudobníkov, kapely i kritikov, ale v neposlednom rade sú mierou vkusu fanúšikov. Sošku s hlavou v tvare rádia, vyrobenú sochárkou Mirou Podmanickou podľa návrhu Bety K. Majerníkovej, získava víťaz každej kategórie.


Večerom sprevádzal Martin Staňo, moderátormi v zákulisí boli Tomáš Hudák a Juraj Tabaček. Počas ceremoniálu vystúpili Fallgrapp, Bulp, Billy Barman, Lotz Trio, Saténové ruky, Puding Pani Elvisovej, Max Bazowski, Bez ladu a skladu, Para a Chiki liki tu-a.

Prehľad ocenených:
Album roka: Chiki liki tu-a - Slzy tvý mámy, Šedivý a spol.
Singel roka: Billy Barman - Mladým chýba vojna
Objav roka: Bulp
Debut roka: Saténové ruky - Bozkávam

Porotcovské kategórie
Album roka / Cena kritikov: Saténové ruky - Bozkávam
Elektronická hudba: Jimmy Pé - Fake Fantasy
Hard & Heavy: Morna - Nuisance
Hip-Hop / Rap / R'n'B: Strapo - Versus
World music / Folk: Solamente naturali - Thesaurus of Jewish Music
Jazzová hudba: Ľuboš Šrámek & His E.E.Artsemble ft. Peter Erskine - White Dream
Klasická hudba: Eva Šušková - Secret Voice
Experimentálna hudba: Samčo, brat dážďoviek + Robo Rybolov + Omražťok - Áttörő erő
Cena nadácie Advance Investments: Max Bazowski
Cena za prínos do hudby: Juraj Kušnierik
Mimoriadna cena SOZA za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry - Ladislav Kupkovič

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona