Udelili pokuty vysielateľovi MAC TV, Markíze i RTVS

NETKY.SK • 3 Júl 2013, 07:26 • 2 min
Udelili pokuty vysielateľovi MAC TV, Markíze i RTVS

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes rozhodla o troch finančných sankciách dokopy za 12-tisíc eur pre vysielateľa programovej služby JOJ a JOJ PLUS, spoločnosť MAC TV.

slovakia

left justify in out

Po jednej pokute udelili Markíze a RTVS, na porušenie zákona upozornili spoločnosť C.E.N., vysielateľa programovej služby TA3. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš.

Pokutu 5 000 eur dostal vysielateľ MAC TV za porušenie počtu povolených prerušení programu reklamou v súvislosti s vysielaním programov Geronimo a Pasca v džungli dňa 27. januára a Nevyslovená pravda dňa 7. februára. Vysielateľ v programoch tiež prekročil povolený 12-minútový čas na odvysielanie telenákupných šotov a reklamných blokov. Medzi 16:00 a 17:00 odvysielal telenákupné šoty a reklamné bloky v časovom rozsahu 18 minút a 35 sekúnd, povolený čas tak presiahol o viac ako 6,5 minúty. Za porušenie ochrany ľudskej dôstojnosti v programe Bučkovci - Slnko, seno, dedina dňa 14. januára dostal vysielateľ pokutu 4 000 eur. Ako informoval Kukliš, program spôsobom svojho spracovania a svojím obsahom zasiahol do práva na súkromie účinkujúcich v programe označenom ako Jánovi rodičia. Tretiu pokutu dostala spoločnosť MAC TV za to, že nedodala RVR na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programov Experti zo dňa 4. februára, Kuriér zo dňa 6. februára , Dr. Dolittle zo dňa 10. februára a súvislý záznam vysielania štyroch záznamov zo dňa 10. februára. Za toto porušenie dostal vysielateľ pokutu 3 000 eur. 

Sankciu vo výške 3 500 eur udelila Rada pre vysielanie a retransmisiu aj vysielateľovi Markíza-Slovakia za zvýšenú hladinu zvuku reklamného bloku vo filme Stroskotanec, priemerná hladina zvuku reklamy bola o 17,4 dB vyššia ako zvuková intenzita filmu. Pokutu 3 000 eur dostal aj Rozhlas a televízia Slovenska za to, že odvysielaný program Prípad na vidieku nesprávne klasifikoval ako nevhodný pre deti do 7 rokov. 

Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila aj dve upozornenia na porušenie zákona, tie dostala spoločnosť C.E.N., vysielateľ programovej štruktúry TA3. Upozornenie dostal vysielateľ za príspevok Dva roky bez elektriny v Správach TA3, v ktorom boli prezentované jednostranné a neúplné informácie o prípade rodiny Kollárikovcov, pričom stanovisko dotknutej strany nebolo v príspevku sprostredkované, informoval Kukliš. Druhé upozornenie dostal vysielateľ C.E.N. príspevok v Hlavných správach - Poslanecký prieskum nebude zo dňa 29. januára, v ktorom boli prezentované jednostranné, neúplné a nezrozumiteľné informácie o vyjadreniach Daniela Lipšica na adresu riaditeľa žilinskej nemocnice, pričom stanovisko dotknutej strany nebolo v príspevku sprostredkované. V oboch prípadoch tak vysielateľ porušil paragraf o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovaní názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona