Udelili Ceny ministra kultúry za rok 2014

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:29 • 2 min
Udelili Ceny ministra kultúry za rok 2014

BRATISLAVA - Celoživotný prínos scénografa, pedagóga, etnografa, dramaturga, scenáristu a režiséra Viliama Grusku do rozvoja slovenského umenia ocenil dnes minister kultúry Marek Maďarič.

slovakia

left justify in out

Gruska získal cenu za prínos filmovej scénografii, scénickému folklorizmu a za aktívnu prácu v oblasti scénografie, scenáristiky, réžie a aj prácu vysokoškolského pedagóga. Viliama Grusku, ďalších piatich umelcov a jeden umelecký súbor vyhlásili dnes na slávnosti v sídle Ministerstva kultúry SR za laureátov Cien ministra kultúry Slovenskej republiky za rok 2014. Popri cenách za literatúru, divadlo a tanec, hudbu, výtvarné umenie a architektúru a audiovíziu udelili už tradične i Cenu za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí. Získal ju operný spevák Štefan Kocán za pôsobenie na popredných svetových operných scénach, akými sú milánska La Scala, newyorská Metropolitná opera, Bavorská štátna opera v Mníchove či berlínska Štátna opera, kde s veľkým úspechom vytvoril profilové postavy v premiérovaných inscenáciách, informovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby sa stal básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek. Ocenenie získal za knihu Truhlica najkrajších rozprávok s prihliadnutím na jeho úspešnú dlhoročnú predchádzajúcu tvorbu v oblasti pôvodnej literatúry, ako aj za výnimočný preklad cyklu hier Williama Shakespeara. 

 

Minister udelil dve ceny za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca. Získali ich herečka Kristína Turjanová a umelecký súbor Baletu Slovenského národného divadla. Divadelná, filmová a televízna herečka Kristína Turjanová si z rúk ministra prebrala ocenenie za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca. Cenu dostala za výnimočné stvárnenie postavy Johnová v inscenácii divadelnej hry Gerharta Hauptmana Potkany v réžii Romana Poláka s prihliadnutím na stvárnenie postavy Katarína v inscenácii Skrotenie zlej ženy v réžii Svetozára Sprušanského a postavy Eva v inscenácii Gazdiná Roba v réžii Jana Antonína Pitínského. Balet SND dostal ministerskú cenu za uvedenie svetovej premiéry historicky prvého slovenského baletu Eugena Suchoňa Angelika. 

 

Cenu za výnimočný prínos v oblasti hudby získal klavírny virtuóz, pedagóg, generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský. Lapšanského ocenil za celoživotné majstrovstvo na poli klavírnej interpretácie, reprezentáciu slovenského interpretačného umenia na Slovensku i v zahraničí, uvádzanie slovenskej tvorby doma aj v zahraničím za pozdvihnutie interpretačnej a reprezentačnej úrovne Slovenskej filharmónie, ako aj za úspešnú organizátorskú a pedagogickú činnosť. 

 

Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry sa stal výtvarník Alex Mlynárčik. Ocenený bol za dlhoročnú umeleckú tvorbu v oblasti výtvarného umenia, prostredníctvom ktorej sa mu podarilo, ako jednému z mála slovenských výtvarníkov, zasiahnuť do vývoja západoeurópskeho umenia. 

 

Kameraman a filmový pedagóg Stanislav Szomolányi získal cenu za výnimočný prínos v oblasti audiovízie za celoživotné výnimočné dielo a rozvoj v oblasti slovenskej kinematografie a za prínos v pedagogickej oblasti ako zakladateľa odboru kameramanskej tvorby. 

 

Cena ministra kultúry v oblastiach profesionálneho umenia je podľa jej štatútu ocenenie, ktoré udeľuje minister fyzickým osobám - jednotlivcom alebo kolektívom, napríklad umeleckému súboru ako aj právnickým osobám, napríklad umeleckej inštitúcii. Ceny sú ohodnotením výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov za predošlý kalendárny rok alebo sa udeľujú za dlhodobý alebo celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach profesionálneho umenia. Minister môže udeliť aj cenu in memoriam. Návrh na udelenie ceny predkladajú ministrovi odborné a umelecké inštitúcie, profesijné občianske združenia či iné neziskové a verejnoprospešné organizácie s pôsobnosťou v danej oblasti, fyzické osoby, orgány štátnej správy a samosprávy, útvary ministerstva, ako aj poradné orgány ministra. Za rok 2013 získali vlani ceny ministra kultúry za umenie herec Ladislav Chudík, Bratislavský chlapčenský zbor, prozaik Ivan Kolenič, operný spevák Peter Mikuláš, huslista Milan Paľa, historička umenia a kurátorka Eva Ľuptáková, laureátkami ceny za výnimočný prínos v oblasti audiovízie sa stali Ivana Laučíková, Ivana Šebestová a Katarína Kerekesová a cenu získal i kameraman Ladislav Kraus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies