Udelenie azylu pre Snowdena vo Francúzsku žiada v petícii týždenník L'Express

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 10:49 • 2 min
Udelenie azylu pre Snowdena vo Francúzsku žiada v petícii týždenník L'Express

BRUSEL/PARÍŽ - Francúzsky týždenník L'Express dnes oznámil, že pripravil manifest a spolu s platformou Change.org rozbieha petíciu, aby Francúzsku udelilo azyl bývalému poradcovi amerického Národného bezpečnostného úradu (NSA) Edwardovi Snowdenovi.

slovakia

left justify in out

Snowden (30) vlani ušiel do Hongkongu a potom do Moskvy, kde dostal dočasný azyl, ktorý mu vyprší v auguste tohto roku.
      

Snowdena v USA stíhajú pre krádež a zverejnenie veľkého množstva dokumentov, ktoré odhalili rozsiahle sledovacie programy NSA. Snowden vlani ušiel do Hongkongu a následne do ruskej metropoly, kde dostal dočasný azyl, ktorý mu vyprší v auguste tohto roku. Za svoj nový domov si chce zvoliť Brazíliu. Podľa svojich slov tam už aj požiadal o azyl, čo však brazílske ministerstvo zahraničných vecí poprelo.
      

"Francúzsko ako krajina ľudských práv a slobody tlače má osobitnú povinnosť, pokiaľ ide o Edwarda Snowdena. Naša ústava stanovuje, že každá osoba prenasledovaná kvôli svojej činnosti v prospech slobody má na území republiky právo na azyl," uvádza sa v manifeste, ktorý bude na stránkach týždenníka L'Express oficiálne zverejnený v stredu 4. júna. V ten istý deň sa petícia objaví aj na platforme Change.org, kde verejnosť navrhuje petície a kampane rôzneho zamerania.
      

Manifest doteraz podpísalo okolo 50 osobností francúzskeho politického a spoločenského života vrátane bývalého premiéra (1988-91) Michela Rocarda, sociológa Edgara Morina a filozofa Luca Ferryho. 
      

Adresátmi  petície sú francúzsky prezident Francois Hollande, premiér Manuel Valls a minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Text petície ich vyzýva na "neodkladné udelenie štatútu politického utečenca" pre Snowdena.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona