Udaľcov a Razvozžajev odmietli obvinenie z prípravy masových nepokojov v Rusku

NETKY.SK • 18 Február 2014, 14:25 • 2 min
Udaľcov a Razvozžajev odmietli obvinenie z prípravy masových nepokojov v Rusku

MOSKVA - Pred moskovským súdom sa dnes začal súdny proces s aktivistami ruskej opozície Sergejom Udaľcovom a Leonidom Razvozžajevom, ktorí sú obvinení, že po voľbách v roku 2012 organizovali protivládne nepokoje.

slovakia

left justify in out

Obaja dnes vyhlásili, že sú nevinní, informovala agentúra RIA Novosti.
      

"Kategoricky to odmietam," vyhlásil Udaľcov na margo obvinenia a ďalej uviedol, že vyšetrovanie jeho kauzy sa koná na politickú objednávku.
      

Vinu jednoznačne odmietol aj Razvozžajev, ktorý na rozdiel od Udaľcova nečakal na začiatok súdneho procesu v domácom väzení, ale vo vyšetrovacej väzbe. Na podmienky v nej sa dnes súdu sťažoval a žiadal prevoz do inej väznice na území Moskvy. Udaľcov mal v domácom väzení zákaz používať telefón i počítač.
      

Podľa spisu Udaľcov a Razvozžajev spolu s ďalším aktivistom Konstatinom Lebedevov a občanom Gruzínska Givim Targamadzem s cieľom narušiť bezpečnosť a stabilitu v spoločnosti zorganizovali 6. mája 2012 masové nepokoje na Blatnom námestí v Moskve, počas ktorých sa terčom útokov stali predstavitelia bezpečnostných a policajných zložiek. 
      

Okrem toho Udaľcov a Razvozžajev údajne počas roku 2012 plánovali aj ďalšie protištátne a protivládne masové akcie. Razvozžajev je obvinený aj z protizákonného prekročenia hranice, ktorého sa dopustil, keď cestoval na bratov pas.
      

Oboch mužov zadržali v októbri 2012 po tom, ako prokremeľská televízia NTV odvysielala dokumentárny film zachytávajúci skrytou kamerou ich schôdzku so zahraničnými politikmi, na ktorej sa hovorilo o financovaní protestov proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies