Údajný ruský hacker sa pokúsil o útek, súd o väzbe zatiaľ nerozhodol

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 07:37 • 2 min
Údajný ruský hacker sa pokúsil o útek, súd o väzbe zatiaľ nerozhodol

KALIFORNIA – Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin, ktorého Česká republika minulý týždeň vydala do USA, sa podľa svojich strážcov pokúsil o útek. Kalifornský federálny súd, ktorý mal rozhodnúť o jeho prípadnej väzbe, nakoniec pojednávanie odročil.

slovakia

left justify in out

Informovala agentúra Bloomberg. Nikulin bol podľa svedkov predvedený do súdnej siene v putách, čo dozorcovia vysvetlili jeho agresívnym správaním. Nikulin podľa Bloombergu 30. marca podstúpil lekársku prehliadku, počas ktorej sa mal vzpierať, došlo k potýčke a následne sa pokúsil o útek.

 

Nikulinova právnička požadovala, aby jej klientovi pred súdom dali dole putá. Svoju žiadosť odôvodnila tým, že je nevinný a má právo, aby k nemu aj tak pristupovali. Obhajoba taktiež spochybnila Nikulinovu zdravotnú a duševnú spôsobilosť pri ďalšom procese. Súd nakoniec pojednávanie odročil, nový termín zatiaľ nestanovil. Iba 30-ročný Rus si mal včera vypočuť rozhodnutie o prípadnej väzbe a o možnej kaucii.

 

Nikulina zadržala česká polícia v októbri 2016 na základe amerického zatykača, ktorý ho spája s deviatimi trestnými činmi z rokov 2012 až 2013. Podľa amerických vyšetrovateľov sa dopustil útokov na sociálne siete Linkedln, Formspring a webové úložisko Dropbox.

 

O vydanie Nikulina zažiadalo kvôli údajnej internetovej krádeži v roku 2009 aj Rusko. Česko vydalo Nikulina do USA v noci zo štvrtka 29. marca na piatok 30. marca. Údajný hacker po prílete do Spojených štátov amerických pred súdom v San Franciscu prehlásil, že sa cíti nevinný. Jeho právna zástupkyňa uviedla, že kauza je v USA politicky motivovaná. V prípade preukázania Nikulinovej viny mu hrozí viac ako 30 rokov za mrežami a pokuta presahujúca 1 milión USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona