Údajný člen sýkorovcov Zdichavský dostal 22 rokov, zobrali mu byty aj autá

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 15:48 • 2 min
Údajný člen sýkorovcov Zdichavský dostal 22 rokov, zobrali mu byty aj autá

PEZINOK - Roland Zdichavský (40), považovaný za člena zločineckej skupiny sýkorovci, si má odsedieť 22 rokov v najprísnejšom väzení.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku, ktorý obžalovaného uznal za vinného z členstva v zločineckej skupine, z podvodu a z vydierania. Súd mu vymeral aj trest prepadnutia majetku. Roland Z. by tak mal prísť o dva byty v Bratislave, o polovičný podiel v nebytovom priestore rovnako v hlavnom meste, o autá Porsche Cayenne a Volkswagen Golf a o 20.000 eur na bankovom účte. Ich vlastníkom by sa podľa súdu mal stať štát.
     

Súd uznal obžalovaného za vinného vo všetkých troch bodoch obžaloby. V rozsudku ho tiež zaviazal, aby sa podrobil trojročnému ochrannému dohľadu, a aby jednému z poškodených vrátil 7000 eur. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa voči nemu odvolal. O jeho odvolaní bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Prokurátor si na prípadné podanie odvolania nechal zákonnú lehotu na rozhodnutie. "Myslím si, že táto vec je pre rozhodnutie mimoriadne náročná vzhľadom na jednotlivých členov skupiny, na posudzovanie skupiny, na branie do úvahy rozhodnutia v inej trestnej veci, ktoré sa týkali členov zločineckej skupiny sýkorovci, takže sám si so záujmom pozriem, aké bude rozhodnutie Najvyššieho súdu," povedal po rozsudku obhajca obžalovaného Peter Filip. Trvá na tom, že jeho klient je nevinný.  
     

Podľa obžaloby sa mal Roland Zdichavský podriaďovať Róbertovi L. a Jurajovi B., ktorých polícia označuje za členov skupiny sýkorovcov. Obžalovaný na súde tvrdil, že to nie je pravda a k sýkorovcom nepatrí. Pozná však viacerých ľudí, ktorí podľa polície patria do tejto zločineckej skupiny. Vo svojej záverečnej reči zdôraznil, že je nevinný a ničoho, čo je uvedené v obžalobe, sa nedopustil. V nej sa tiež píše, že vydieral matku muža, ktorého väzobne stíhali za členstvo u sýkorovcov. Vo februári 2011 mal na ňu kričať, že ak jej syn niečo povie, ona zle dopadne. Podľa obžaloby mal mať tiež podiel na podvode istého muža, ktorému bolo odcudzené luxusné auto. Prisľúbili mu, že za 7000 eur ho dostane späť. Skončilo sa to vraj tak, že poškodený v decembri 2009 peniaze odovzdal, auto však aj tak nedostal.
     

Roland Zdichavský bol v minulosti obžalovaný v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Spolu s ďalšími ju mal prinútiť, aby podpísala dlh vo výške 158.000 eur. Rolanda Zdichavského, ako aj ďalších dvoch obžalovaných súd oslobodil. Účtovníčku neskôr za spreneveru odsúdili na osem rokov a dva mesiace väzenia.

 

V minulom roku slovenské súdy v deviatich prípadoch rozhodli o treste prepadnutia majetku. "Otázka zaistenia a správy prepadnutých vecí patrí orgánu, ktorý podľa osobitného predpisu vykonáva správu majetku štátu. Zásadne je týmto orgánom obvodný úrad v sídle kraja, v ktorého územnom obvode sa majetok štátu nachádza," vysvetlila dnes pre TASR hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Nevylučuje sa však, že výkon trestu prepadnutia veci bude treba zabezpečovať aj prostredníctvom iného štátneho orgánu. Napríklad v prípade strelných zbraní okresné riaditeľstvo Policajného zboru.
     

Najznámejším verdiktom prepadnutia majetku bola kauza bývalého šéfa nebankových subjektov Vladimíra Fruniho, ktorý tak prišiel o garáže, dom, autá, jachty, motorové člny a podobne. Prepadnutie jeho majetku nariadil bývalý Špeciálny súd, ktorý Fruniho a jeho spoločníka Františka Matika odsúdil na 11,5-ročné tresty v najťažšom väzení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies