Údajný člen IS čelí obvineniam z útoku na múzeum v Bruseli a z únosu 4 novinárov

NETKY.SK • 15 November 2017, 19:52 • 2 min
Údajný člen IS čelí obvineniam z útoku na múzeum v Bruseli a z únosu 4 novinárov

PARÍŽ - Hlavný podozrivý z útoku v bruselskom židovskom múzeu z roku 2014 Mehdi Nemmouche teraz čelí aj obvineniam z únosu štyroch francúzskych novinárov zadržiavaných extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS) v Sýrii. Informoval o tom v stredu zdroj z francúzskej justície.

slovakia

left justify in out

Nemmoucha zadržiavajú vo väzbe v Belgicku od júla 2014 pre podozrenie zo zastrelenia izraelskej dvojice, Belgičana a Francúzky 25. mája toho istého roka v židovskom múzeu v Bruseli. Zatkli ho na juhu Francúzska týždeň po útoku a vydali do Belgicka.

 

V stredu ho rýchlo znova prepravili cez hranicu do Francúzska, kde ho vypočúval francúzsky sudca vyšetrujúci únos spomínaných novinárov, ktorých IS zadržiaval od júna 2013 do apríla 2014, potom ich prepustil na tureckej hranici. Francúzsky sudca začal proti Nemmouchovi oficiálne vyšetrovanie pre obvinenia z únosu v mene teroristickej organizácie a z nezákonného väznenia, ako aj z členstva v teroristickej organizácii, dodal zdroj tlačovej agentúre DPA.

 

Nicolas Henin z magazínu Le Point, jeden v unesených novinárov, v septembri 2014 napísal, že spoznal Nemmoucha ako jedného zo svojich bývalých väzniteľov. Henin obvinil Nemmoucha, že bol jedným z viacerých francúzsky hovoriacich naverbovaných nováčikov Islamského štátu, ktorí pravidelne mučili skupinu sýrskych väzňov, zadržiavaných spolu so západnými novinármi v Aleppe.

 

Nemmouche mučil aj Henina a ďalších západných žurnalistov, vyhlásil novinár.

USA neskôr v roku 2014 podnikli nálety proti Islamskému štátu, ktorý začal brutálne vraždiť novinárov a ďalších západných rukojemníkov a zverejňoval aj videá z týchto vrážd.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies