Údajný boss jakšíkovcov zostáva vo väzbe

NETKY.SK • 7 Február 2012, 07:52 • 2 min
Údajný boss jakšíkovcov zostáva vo väzbe

Údajný boss jakšíkovcov zostáva vo väzbe

slovakia

left justify in out

img

Libor J., považovaný za jedného zo šéfov bratislavskej skupiny jakšíkovcov, zostáva naďalej za mrežami vo väzbe.
      Rozhodol o tom dnes odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave, ktorý zamietol sťažnosť Libora J. voči vzatiu do väzby Okresným súdom Bratislava I. TASR o tom dnes informoval hovorca KS Pavol Adamčiak. Dôvodom je tzv. preventívna väzba.
      Na Libora J. a na ďalšie dve osoby podal prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR obžalobu za trestný čin vydierania a prečin nebezpečného vyhrážania. "Dňa 31. januára podal prokurátor Odboru osobitného určenia GP SR Okresnému súdu Bratislava I obžalobu na obvinených Libora J., Mariána S., Rastislava T., Fedora B. a Matúša T. pre skutky právne kvalifikované ako zločiny vydierania a prečin nebezpečného vyhrážania. Obvinení sa mali skutkov dopustiť sčasti ako členovia organizovanej skupiny a sčasti ako spolupáchatelia v rokoch 2008 až 2010. Za prísnejší zločin vydierania (spáchaný organizovanou skupinou) umožňuje trestný zákon uložiť trest odňatia slobody na štyri až desať rokov, za prečin nebezpečného vyhrážania trest odňatia slobody až na jeden rok. Obvinení Libor J., Marián S. a Rastislav T. sú stíhaní väzobne," informovala dnes TASR hovorkyňa GP SR Vladimíra Gedrová.
      Okresný súd Bratislava I vzal 23. januára Libora J. opäť do väzby. Dôvodom bola obava, že by ušiel a vyhýbal sa trestnému konaniu. Obvinený podal voči rozhodnutiu sudcu nižšieho súdu sťažnosť, o ktorej rozhodoval práve dnes KS. V tomto prípade je Libor J. obvinený z vydierania v ďalšej kauze, v ktorej sa mal dopustiť tohto trestného činu na spoluobvinenom v iných prípadoch vydierania. Libora J. vtedy po rozhodnutí, že ostáva vo väzbe, eskortovali kukláči naspäť do ústavu v Nitre.
      Libora J. podľa portálu čas.sk zadržali policajti hneď po tom, ako ho v piatok (20.1.) prepustili z väzby na slobodu. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka pre TASR povedal, že Libora J. zadržali pre podozrenie z ďalšej trestnej činnosti. Viac informácií prisľúbil "hneď, ako to procesná situácia dovolí".
      Obvinený Libor J. bol vo väzbe od mája 2011. Vtedy ho obvinili z vydierania a nebezpečného vyhrážania. V decembri mu skončila lehota väzby a Okresný súd Bratislava I rozhodoval o jej predĺžení. Zároveň odmietol prijatie peňažnej záruky. Sťažnosť voči neprijatiu záruky podal obhajca Libora J. a sťažnosť voči predĺženiu väzby podal neskôr, ale podľa obhajcu v zákonnej lehote, obvinený. Krajský súd údajne potvrdil rozhodnutie okresného ešte predtým, ako mu sťažnosť Libora J. prišla. "Prokurátor odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry príkazom, na základe žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, tohto prepustil na slobodu, pretože ďalšiemu trvaniu väzby obvineného bránila zákonná prekážka," citoval portál hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR Vladimíru Gedrovú.
      Bratislavská skupina jakšíkovcov patrí v hlavnom meste k jednej z najvplyvnejších. Za bossov sú považovaní práve Libor J. a jeho brat Ivan J., ktorí boli v minulosti do prvej polovice 90. rokov príslušníkmi polície. Spočiatku úzko spolupracovali so skupinou dnes už zavraždeného Jozefa Slobodu. V minulosti vlastnili sieť barov pod názvom tejto skupiny. Mali viacero podnikateľských aktivít.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies