Údajného člena košickej mafie Róberta Niguta a päť Košičanov súdia za dva zločiny

NETKY.SK • 2 Február 2016, 17:04 • 2 min
Údajného člena košickej mafie Róberta Niguta a päť Košičanov súdia za dva zločiny

BANSKÁ BYSTRICA - Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s členom údajnej košickej skupiny podsvetia Róbertom Nigutom.

slovakia

left justify in out

Prokurátorka mu kladie za vinu zločin nedovoleného ozbrojovania. S ním obžalovala za marenie spravodlivosti aj päť Košičanov, medzi ktorými je i Nigutova priateľka Martina a dvaja advokáti. Nigut sa na pojednávaní nezúčastňuje, pretože po pokuse o vraždu Mariána K. z Gelnice je od augusta 2013 na úteku a je na neho vydaný európsky a medzinárodný zatykač.


Aktuálna kauza súvisí so zbraňami a muníciou, ktoré si Nigut údajne zaobstaral v roku 2009 a uschoval v pivnici patriacej otcovi jeho priateľky Martiny. V arzenáli boli rôzne typy strelných zbraní, najmä samopaly Luger, Tokarev, Škorpión a iné. Našlo sa aj viac ako 1 700 nábojov, rôzne súčiastky zbraní a komponenty nástražných výbušných systémov. Na zbrane upozornil políciu brat Nigutovej priateľky 36-ročný Jozef M., ktorý je v prípade korunným svedkom obžaloby.


Na pojednávaní sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnila obžalovaná advokátka Katarína D. a ďalší obžalovaný, pretože pracuje v zahraničí. Traja prítomní vyhlásili, že sú nevinní a požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti. Jediné priznanie počul senát od Jozefa M., ktorý vysvetlil, ako to bolo so zbraňami Róberta Niguta. Povedal tiež, že po tom, ako vyšlo najavo, že on vec prezradil, začali na neho vyvíjať nátlak, aby zmenil výpoveď a držanie zbraní zobral na seba. V tejto súvislosti prokuratúra za marenie spravodlivosti obžalovala advokátov Katarínu D. a Petra M., a tiež Petra O. a Nigutovu priateľku Martinu. Tá je sestrou - dvojčaťom korunného svedka a jeho tvrdenie označila za klamstvo a prípad za vykonštruovaný. Aj Nigut po svojom zadržaní vo februári 2010 odmietol tvrdenia o držaní zbraní a postup polície označil za nezákonný.


Pojednávanie s Nigutom za zbrane a marenie spravodlivosti pokračuje 22. marca. Mali by vypovedať ešte dvaja obžalovaní. Súd predvolá svedkov a znalcov.
Niguta v neprítomnosti vlani v septembri odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na 25 rokov odňatia slobody. Uznal ho za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu a zločinu nedovoleného ozbrojovania. Obžaloba súvisí so streľbou na 44-ročného Mariána K. z Gelnice, ku ktorej došlo 9. augusta 2013 na ceste z rekreačného strediska Jahodná do Košíc. Vraždu
si údajne objednala tretia osoba.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies