Údajné tunelovanie vo vodárňach má prešetriť ÚVO

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 06:53 • 2 min
Údajné tunelovanie vo vodárňach má prešetriť ÚVO

BRATISLAVA - Údajné tunelovanie v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) má po upozornení anonymom prešetriť Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten by mal povedať, či doterajší postup vodární pri súťaži na ich nový informačný systém bol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Na dnešnom nočnom rokovaní to schválili bratislavskí poslanci. Mesto tiež bude k spornému tendru podľa odobreného uznesenia žiadať písomný podklad.

slovakia

left justify in out

Rozruch rozpútal list od anonymného odosielateľa, ktorý mesto dostalo pred pár týždňami a ktorý popisuje podozrivé prideľovanie zákazky na skúšobnú verziu nového informačného systému pre vodárne. Verejné obstarávanie sa malo obísť tým, že sa zákazka rozdelila na tri menšie. "Každá s limitom do 400.000 eur, čo je podlimitná zákazka, pričom každá časť bola bez ostatných nepoužiteľná," uvádza sa v podnete, ktorý má TASR k dispozícii. Ďalšími krokmi sa mala vytvoriť pôda pre jediného možného dodávateľa s jediným možným technickým riešením. Plná verzia systému má pritom stáť 8,5 milióna eur.
      

Mestský parlament chcel počas rokovania minulý týždeň podľa tvrdení viacerých poslancov pre problémy so súťažou schváliť odvolanie členov predstavenstva vodární. Nahradiť ich mali poslanci. Nakoniec sa tak nestalo a k návrhu sa malo zastupiteľstvo vrátiť dnes. V nočných hodinách ale už o téme nerokovalo.
      

Namiesto údajného tunelovania sa v mestskom parlamente riešilo, že ku koncu júna odišiel z vodární pre novú kariérnu výzvu generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Radoslav Jakab. Poslanci vlani vyhlásili súťaž na nového riaditeľa, no nikoho nenašli a dodnes sa ani nezhodli na novom riaditeľovi. Jakab bol nominantom SDKÚ-DS, člen strany Jozef Uhler tak dnes navrhol, aby voľné miesto v predstavenstve obsadil súčasný hovorca vodární Zenon Mikle. "Mal by to byť človek, ktorý je z vnútra podniku. Ak tento návrh nebude schválený, SDKÚ sa stiahne z podniku so všetkým, čo k tomu patrí," uviedol pri návrhu Uhler. Zastupiteľstvo jeho návrh nepodporilo.
      

Predstavenstvo si podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) medzitým prerozdelilo kompetencie predsedu medzi jednotlivých členov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies