Údajne sa chceli pripojiť k IS a zabiť Obamu, zatkla ich polícia

NETKY.SK • 26 Február 2015, 06:43 • 2 min
Údajne sa chceli pripojiť k IS a zabiť Obamu, zatkla ich polícia

NEW YORK - Polícia v New Yorku zatkla troch mužov, ktorí údajne plánovali poskytnúť organizácii Islamský štát (IS) materiálnu podporu.

slovakia

left justify in out

Dvaja z nich sa vraj chceli v Sýrii ku skupine pripojiť, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na americké ministerstvo spravodlivosti. Podozrivých identifikovali ako 19-ročného Achrora Sajdachmetova z Kazachstanu a Abdurasula Hasanoviča Jurabojeva (24) a Abrora Habibova (30) z Uzbekistanu.

 

Úrady sledovali trojicu, ktorá žila v Brooklyne, od augusta 2014. Podľa nich muži prostredníctvom internetu vyjadrili podporu Islamskému štátu a plánovali podporiť aktivity organizácie v zahraničí i v Spojených štátoch.

 

Jurabojev a Sajdachmetov podľa úradov plánovali odcestovať do Sýrie cez Turecko. Jurabojev čelí aj obvineniu, že bol pripravený vykonať rozkazy IS s cieľom spáchať teroristické útoky v USA a že vyjadril ochotu spáchať atentát na amerického prezidenta Baracka Obamu. Sajdachmetov údajne vyhlásil, že si chcel kúpiť guľomet a zastreliť policajtov a agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ak by mu bránili spojiť sa s IS.

 

Sajdachmetova zatkli na newyorskom letisku Johna F. Kennedyho, keď chcel nastúpiť do lietadla smerujúceho do Istanbulu. Jurabojev si taktiež kúpil lístok do Istanbulu, odletieť mal v marci. Podľa úradov Habibov pomáhal Jurabojevovi cestu financovať. V prípade uznania viny hrozí každému z mužov až 15 rokov väzenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies