Údajná ruská špiónka sa zaujímala o britské jadrové zariadenia

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:03 • 2 min
Údajná ruská špiónka sa zaujímala o britské jadrové zariadenia

Údajná ruská špiónka sa zaujímala o britské jadrové zariadenia

slovakia

left justify in out

img

Istá Ruska, pracujúca ako asistentka jedného z britských poslancov, ktorú chcú kvôli údajnej špionáži deportovať z Británie, sa zaujímala o britské jadrové zariadenia. Píšu o tom noviny Daily Telegraph.
      Katia Zatuliveterová (25) bola podľa britských úradov tajným "spiacim" agentom ruských spravodajských služieb. V Británii pracovala pre poslanca z radov Liberálnych demokratov Mikea Hancocka. Ten odmieta tvrdenie, že jeho asistentka sa dopustila nejakého trestného činu.
      Zatkli ju vo štvrtok minulý týždeň a podľa britskej tajnej služby MI5 bola spojená s ruskou rozviedkou SVR. Mala údajne prístup k citlivým dokumentom poskytovaným obrannému výboru dolnej komory britského parlamentu, ktorého jedným z členov je aj Hancock.
      "Nie je ruskou špiónkou. Neviem nič o špionáži, bol však vydaný príkaz na jej vyhostenie," uvádza sa v Hancockovom vyhlásení, ktoré v nedeľu priniesli noviny Sunday Times. Zatuliveterová sa podľa jeho slov proti nariadeniu odvolá.
      Ako pre Sunday Times povedal zdroj z prostredia bezpečnostných služieb, Zatuliveterovej prítomnosť nie je "prospešná pre národnú bezpečnosť" a účelom nariadenia je "ukázať jej dvere".
      Sunday Times poznamenáva, že od konca studenej vojny ide o prvý prípad, keď osoba pracujúca v britskom parlamente bola obvinená zo špionáže pre Rusko.
      Ako tvrdí MI5, Zatuliveterová, pochádzajúca zo severokaukazskej ruskej republiky Dagestan, sa stretla s Hancockom v Štrasburgu, kde je poslanec členom Rady Európy, a potom preňho pracovala ako stážistka.
      Ruská blondína pracovala aj pre britský think-tank Defense Forum, kde napísala článok kritizujúci úlohu NATO v rusko-gruzínskej vojne v roku 2008.

Zdroj: TASR/Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona