Údaje v oblasti eurozóny sú horšie ako sa čakalo, ale Frankfurt má plán na ich vyriešenie

NETKY.SK • 24 Január 2019, 17:04 • 2 min
Údaje v oblasti eurozóny sú horšie ako sa čakalo, ale Frankfurt má plán na ich vyriešenie

FRANKFURT NAD MOHANOM - "Najnovšie ekonomické údaje sú horšie, než sa čakalo, Európska centrálna banka (ECB) ale má stále dostatok nástrojov na to, aby ekonomika eurozóny dokázala čeliť protivetru." Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident ECB Mario Draghi. Recesia by podľa neho eurozóne hroziť nemala.

slovakia

left justify in out

Draghi poukázal na pretrvávajúcu neistotu, ktorá súvisí s geopolitickými faktormi, hrozbou protekcionizmu i výkyvmi na finančných trhoch. Ako dodal, najnovšie ekonomické dáta sú horšie, než sa očakávalo, pričom v tejto súvislosti poukázal na slabší vonkajší dopyt a faktory špecifické pre niektoré krajiny a sektory. Rast ekonomiky eurozóny sa v 3. kvartáli spomalil na 0,2 % po 0,4-percentnom raste v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch. Väčšina expertov je zároveň presvedčená, že aj údaje za 4. kvartál budú sklamaním.

 

img

 

"Pravdepodobnosť recesie je podľa ECB veľmi nízka a v prípade potreby má banka stále dostatok nástrojov na to, aby ekonomika eurozóny dokázala protivetru čeliť," povedal Draghi na konferencii po rozhodnutí banky ponechať úrokové sadzby na nezmenenej úrovni.

 

img

Instagram/meetingrimini

 

K zhoršeniu situácie došlo po tom, ako ECB oficiálne ukončila v decembri minulého roka program nákupu aktív, ktorý slúžil práve na podporu ekonomiky. Za takmer štyri roky napumpovala ECB prostredníctvom tohto programu do ekonomiky zhruba 2,6 bilióna eur. Banka vtedy uviedla, že eurozóna by mala zvládnuť prichádzajúci protivietor a inflácia je na ceste k splneniu inflačného cieľa ECB, ktorý je tesne pod 2 %.

Medzitým ale Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil vyhliadky rastu ekonomiky eurozóny v tomto roku na 1,6 %. Pôvodne počítal s rastom na úrovni 1,8 %. Fond tak predpokladá ešte o niečo slabší rast ekonomiky eurozóny než ECB. Tá odhaduje jej rast na úrovni 1,7 %. Inflácia v eurozóne sa medzitým tiež zmiernila, v decembri dosiahla 1,6 % oproti 1,9 % v novembri.

 

img

Instagram/berettacam

 

Napriek zhoršovaniu ekonomických vyhliadok však Draghi vo štvrtok uviedol, že nízke úrokové sadzby a reinvestovanie istiny zo splatených cenných papierov, ktoré banka nakúpila v rámci programu, bude podporovať rast ekonomiky eurozóny aj v najbližšej budúcnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies