Údaje Panama Papers o ČR môžu ukazovať aj na Slovensko

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 16:37 • 2 min
Údaje Panama Papers o ČR môžu ukazovať aj na Slovensko

BRATISLAVA/MOSKVA/KYJEV - V zverejnených dokumentoch Panama Papers (Panamské dokumenty), ktoré sa týkajú Českej republiky, je množstvo závažných poznatkov aj smerom k Slovensku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Myslí si to Pavla Holcová z Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, ktorá to uviedla pre portál Lidovky.cz. Zatiaľ čo politikom v Rusku či Číne podľa jej slov nevadí oslovovať firmy ako Mossack Fonseca priamo, v Česku sa politici schovávajú za akcie na doručiteľa a posielajú sprostredkovateľov. Navyše využívajú služby zahraničných pobočiek. To podľa nej platí aj pre Slovensko.


Pod heslom Panama Papers informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky. Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov, vrátane diktátorov.

 

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu. 


Rusko považuje Panama Papers za kampaň proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. V pondelok to uviedol Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Správy v médiách, ktoré spájajú Putina s transakciami v offshore centrách, majú podľa neho zdiskreditovať Putina pred blížiacimi sa voľbami v Rusku. "Hlavným cieľom týchto dezinformácií je náš prezident, predovšetkým v kontexte blížiacich sa parlamentných volieb a v dlhodobejšom kontexte - mám na mysli prezidentské voľby o dva roky,“ povedal Peskov.


"Táto Putinofóbia v zahraničí dosiahla taký stupeň, že v skutočnosti je tabu o Rusku povedať niečo dobré, prípadne o činnosti Ruska a ruských úspechoch. Musia sa však hovoriť zlé veci, veľa zlých vecí. A keď nie je čo povedať, je potrebné to vymyslieť. Pre nás je to evidentné,“ povedal Peskov. Publikované informácie podľa jeho slov neobsahujú "nič konkrétne a nič nové“.


Úrad generálneho prokurátora na Ukrajine nevidí na základe odhalených dokumentov žiadny dôkaz o tom, že by prezident Petro Porošenko konal protizákonne. Uviedol to predstaviteľ úradu Vladislav Kutsenko. "Podľa predbežného preštudovania informácií, ktoré sa týkajú prezidenta Petra Porošenka, úrad prokurátora nevidí žiadne prvky zločinu,“ povedal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona